Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezaposlenost

Bošnjaković cijeli dan bio ministar pravosuđa i državni tajnik

vlada, kosor (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
08.07.2010.
u 14:12

Jadranka Kosor: Broj nezaposlenih smanjio se za 10.598 u mjesec dana.

Broj nezaposlenih smanjio se za 10.598 u mjesec dana. Ovim je riječima premijerka Jadranka Kosor počela današnju sjednicu Vlade uz opasku da od ukupnog broja novozaposlenih 41 posto otpada na sezonce. Izvješće HZZ-a govori da je na kraju lipnja zabilježeno 285.840 nezaposlenih ili 3,6 posto manje nego mjesec ranije i 15,7 posto više nego prije godinu dana.

Vlada je prihvatila i smjernice za "funkcionalnu decentralizaciju i teritorijalni preustroj", za koji je, rekla je premijerka, nužan dogovor svih parlamentarnih stranaka. Za ukidanje pojedinih lokalnih samouprava bit će pet kriterija - demografski, zemljopisni, gospodarski, financijski i administrativni, no povijesni kriterij, koji je prije predstavljan kao prilično važan, u konačnici je izostavljen. Podatke za analizu, kazao je ministar uprave Davorin Mlakar, dosad je poslalo 90 posto općina, gradova i županija. Novi teritorijalni ustroj zaživjet će za sljedeće lokalne izbore 2013. godine.

Nadalje, od trenutka ulaska u Europsku uniju i strani državljani iz zemalja EU moći će se kandidirati na lokalnim izborima, s time da se 30 dana prije izbora upišu u popis birača. Strani državljani iz EU moći će biti izabrani po istim pravilima kao i hrvatski državljani, uz uvjet da im u zemlji iz koje dolaze nije oduzeta poslovna sposobnost.

U smislu jačanja gospodarske diplomacije, koja državnu tajnicu Biancu Matković ima u Ministarstvu gospodarstva, Vlada u Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uvodi poziciju trgovinskog atašea, sa zadaćom da pomaže domaćim gospodarstvenicima u svijetu. Kandidati će morati imati pet godina radnog iskustva u komercijali, a proći će i posebnu edukaciju. Zadovolje li, svake će ih godine ocjenjivati ne bi li produžili svoj mandat.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i nacrt konačnog prijedloga zakona o turističkom zemljištu. Novac od koncesija osiguravat će izgradnju potrebne infrastrukture. Ministar turizma Damir Bajs rekao je da je donošenje zakona nužno jer turističke kompanije koriste zemljište koje nisu platile.

Iz programa gospodarskog oporavka Vlada je donijela popis društava u državnom vlasništvu za moguću prodaju, no u materijalima za novinare bilo je sve osim samog popisa. Zna se tek da je moguće prodati 394 društva u kojima je državni udjel do 25 posto, prodaja tih društava je prioritet, zatim 31 društvo s udjelom države od 25 do 50 posto te 59 tvrtki u kojima je država većinski vlasnik.

U Sabor je poslan i Zakon o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Komentara 33

Avatar pupoljak
pupoljak
14:47 08.07.2010.

Čuj našu Suzu kako se hvali sa deset i pol tisuća novozaposlenih u jeku turističke sezone. A neće se pohvaliti kako je od početka njene \"vladavine\" 100. 000 ljudi ostalo bez posla i kako 80.000 zaposlenih ne prima plaću. Da Bog da se i ti tako zaposlila.

DU
Deleted user
15:02 08.07.2010.

@ jos-malo Ne bas, razlika izmedju 1,45 i 1,15 miliona nije 30 tisuca nego 300 tisuca. Znaci da dodjemo na razinu od kraja 2009. trebalo bi zaposliti jos 290000 ljudi. U usporedbi sa tih 300 000, ovo je kap u moru.

PI
Pippo9
14:42 08.07.2010.

ovo su ohrabrujuce vijesti i brojke,a sto prvenstveno mozemo zahvaliti sezonalcima,i sezoni koja je pocela,nadam se da ce se pozitivan trenen nastaviti i u slijedecim mjesecima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije