Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravka bušić

'Bošnjački unitarizam potiče separatizam RS, a Hrvate u BiH čini bespravnim narodom'

Zdravka Bušić
Goran Stanzl/PIXSELL
18.03.2014.
u 18:17

Pristup koji se nameće Hrvatima, favorizira entitete, što nije samo pogubno za Hrvate, već i za državu BiH, jer se na taj način potiče separatizam i finalizira podjela BiH, drži europarlamentarka

Bošnjačka većina u Federaciji BiH nastavlja politiku sve snažnije centralizacije vlasti i unitarizacije tog entiteta. Takva je politika izravno u protimbi s nedavno donesenom Rezolucijom Europskoga parlamenta o BiH, koju su znatnom većinom prihvatile sve političke grupacije u Europskom parlamentu, istaknula je zastupnica u EU parlamentu Zdravka Bušić.

Bušić drži da nastavak takve unitarističke bošnjačke politike dovodi u pitanje odnose s Europskom unijom, a vrlo je opasan i po samu budućnost zemlje.

- Bošnjački unitarizam ponajprije potiče separatističke tendencije Republike Srpske, a unutar Federacije BiH, treći konstitutivni narod, dakle Hrvate, dovodi u poziciju potpuno bespravnoga naroda. To svjedoče pokušaji da se, isključivanjem županijskih predstavnika iz koordinacijskoga tijela u razgovorima s Europskom unijom, Hrvati potpuno potisnu iz javnoga i političkog života zemlje. Pristup koji se nameće Hrvatima, favorizira entitete, što nije samo pogubno za Hrvate, već i za državu BiH, jer se na taj način potiče separatizam i finalizira podjela BiH na bošnjačko-muslimanski i srpski dio zemlje. Ovakav je odnos u Europi nezamisliv prema manjinskom, a pogotovo prema jednom cijelom konstitutivnom narodu, čija prava ni u najmanjoj mjeri ne poštuju predstavnici bošnjačke unitarističke politike - napominje Bušić.

Europarlamentarka upozorava da je ''opasan i pokušaj bošnjačkih stranaka da opravdane frustracije naroda socijalnim stanjem, u koje su ga uglavnom svojom neodgovornom, netolerantnom i samodržačkom politikom same dovele, prebace na hrvatski narod''.

- Opasnost je tim veća što je takav politički predložak, u socijalnoj psihologiji poznat po nazivom ''žrtveno janje“, podsjeća na neka totalitarna razdoblja povijesti 20. stoljeća, kad je za sve nedaće bio optuživan židovski narod. Stoga je vrlo znakovito i upozorenje stranaka Hrvatskoga narodnog sabora koji su pozvali sve županijske vlade, sve predstavnike u zakonodavnoj vlasti na razini FBiH da se oštro suprotstave bilo kakvoj formi centralizacije u FBiH, a koju, kako upozoravaju, danas provode bošnjačke stranke pod plaštem želje da se riješe neka pitanja socijalne naravi. Opravdani zahtjevi nezadovoljnoga naroda ne mogu se rješavati kroz centralizaciju i preuzimanjem ustavnih ovlasti županija od FBiH jer se time, osim vrlo opasnoga poigravanja stabilnošću cijeloga prostora i politički odnosi između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH mogu dovesti na još nižu i goru razinu - zaključila je Bušić.

Komentara 2

Avatar tajar
tajar
18:58 18.03.2014.

Bošnjački unitarizam nije ništa drugo nego džihad od kojeg se Srbi nastoje obraniti, a Hrvati još gaje neke iluzije da izvan vehabijskih sela nema opasnosti za njih!

BJ
bj1204
19:26 18.03.2014.

Koga ona zastupa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije