Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brexit

Boris Johnson od Bruxellesa traži ukidanje irskog sigurnosnog mehanizma

Boris Johnson
Foto: REUTERS
31.07.2019.
u 17:00

Poruka u kojoj je sažeto stajalište Borisa Johnsona o Brexitu je sljedeća: "Ujedinjeno Kraljevstvo će 31. listopada napustiti EU, bez obzira na okolnosti'

Savjetnik Borisa Johnsona za Europu doputovao je u srijedu u Bruxelles kako bi donio poruku britanskog premijera u kojoj ovaj traži "ukidanje (irskog) sigurnosnog mehanizma" zbog kojeg se Brexit našao u slijepoj ulici, priopćio je Downing Street.

Savjetnik "David Frost je u Bruxellesu gdje će se sastati s glavnim dužnosnicima i osobno im prenijeti premijerovu poruku", rekao je glasnogovornik britanske vlade. Kako navodi Bruxelles, zapravo će se sastati sa savjetnicima predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i sa savjetnicima glavnog pregovarača EU-a za Brexit, Michela Barniera.

Poruka u kojoj je sažeto stajalište Borisa Johnsona o Brexitu je sljedeća: "Ujedinjeno Kraljevstvo će 31. listopada napustiti EU, bez obzira na okolnosti. Svim silama ćemo se truditi da postignemo dogovor, ali se sigurnosni mehanizam mora ukloniti. Ako se ne dogovorimo, morat ćemo očito otići bez dogovora".

"Sigurnosni mehanizam" ("backstop" na engleskom) je posljednje rješenje koje bi trebalo spriječiti povratak fizičke granice na irskom otoku, gdje bi granica duga 500 km, koja britansku pokrajinu Sjevernu Irsku dijeli od Republike Irske, bila jedina kopnena granica između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Taj mehanizam, predviđen ugovorom o istupanju iz EU-a koji su potpisali bivša britanska premijerka Theresa May i Bruxelles, sastoji se u uspostavi "jedinstvenog carinskog područja" koje bi obuhvaćalo EU i UK. Cilj mu je očuvati mirovni sporazum potpisan 1998. kojim je zaustavljen tridesetogodišnji sukob u Sjevernoj Irskoj, ali i cjelovitost jedinstvenog europskog tržišta.

To bi rješenje, prema sporazumu, trebalo biti privremeno dok se ne pronađe drugo rješenje.

Ta odredba, koja je veoma osporavana u Britaniji, uvelike je pridonijela trostrukom odbijanju dogovora o izlasku iz Unije u britanskom parlamentu i na kraju odlasku May, koja je 24. srpnja prepustila premijersko mjesto Johnsonu.

Bruxelles je pak već prije ocijenio "neprihvatljivim" Johnsonove zahtjeve da se ponovo pregovara o ugovoru o Brexitu, zaključenom u studenome nakon 17 mjeseci pregovaranja.

Komentara 5

DO
domxerex
18:18 31.07.2019.

Neka idu i neka povedu svoje sluge iz drugih država.

Avatar Olujni
Olujni
19:01 31.07.2019.

Samo neka idu, uzivat cu kad im EU uvali carine na izvoz njihovih proizvoda u EU, to ce im industriju uciniti nekonkurentnom a bit ce i otpustanja radnika zbog toga. Vec sad su se sva veca poduzeca preselila uglavnom u Frankfurt, a Funta je od referenduma vec pala za vise od 20%! Samo neka idu!

ZH
zhecko
16:29 01.08.2019.

Iz Brisela je već 100 puta rečeno, nema više pregovaranja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije