Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajni agent u akciji

Bombaški napad na Floridi planirao mladić iz bivše Juge

german police
Arhivska fotografija
09.01.2012.
u 18:04

Osmakac je uhićen u subotu nakon što je od tajnog agenta kupio eksplozivne naprave i oružje. Agentu je rekao: "Svi moramo umrijeti, zašto ne bismo umrli na islamski način"

FBI je uhitio 25-godišnjaka koji je podrijetlom iz nekadašnje Jugoslavije, tepaju mu tamošnji mediji iako je Sami Osmakac naturalizirani Amerikanac. Mladića sumnjiče da je planirao izvesti bombaški napad u centru Tampe na Floridi. Bombu je planirao postaviti ispod vozila nedaleko od brojnih noćnih klubova, poslovnih prostora i ureda tamošnjeg šerifa.

Tužiteljstvo ga tereti za neuspjeli pokušaj napada oružjem za masovno uništenje, prenosi AP.

Osmakac je uhićen u subotu nakon što je od tajnog agenta kupio eksplozivne naprave i oružje. Nedugo prije uhićenja snimio je video u kojem objašnjava vlastite motive za nasilni prepad.

Još u rujnu doušnik je obavijestio federalce o osumnjičenikovim okrutnim namjerama te da samog sebe povezuje s Al-Qa'idom. Tajni agent susreo s Osmakacem 21. prosinca kada je ovaj od njega tražio da mu nabavi automatsku pušku AK-47, nekoliko Uzija, granate i pojas s eksplozivom. Kasnije je prikrivenom agentu dao 500 dolara za oružje.

Prema optužnici, Osmakac je pitao agenta može li izraditi bombe koje namjerava postaviti ispod tri različita vozila, a koje će aktivirati daljinskim kako bi se mogao posvetiti rafalnoj paljbi. Agent je rekao da bi mogao pripremiti jednu bombu.

Agentu FBI-ja priznao je da najprije želi detonirati autobombu, a pojas s eksplozivom namjerava iskoristiti da uzme taoce. Iako ga je agent pokušao pridobiti rekavši mu da se uvijek može predomisliti, Osmakac je zatresao glavom i rekao: "Svi moramo umrijeti, zašto onda ne bismo umrli na islamski način".

Ključne riječi

Komentara 33

OB
-obrisani-
22:00 09.01.2012.

nisam znao da američki policajci nosaju prsluke na kojima piše Polizei to me podsjeća na one filmove o Winetuu, kad indijanac izaglasa drekne: Halt !

BO
bomba
18:46 09.01.2012.

Što ne kažete musliman sa područja ex yu. Ovako po naslovu može biti i slovenac i makedonac.

DR
drper1oz
19:39 09.01.2012.

svi bi muslimani trebali preći na kršćanstvo,očito je da nešto s tim islamom nije uredu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije