Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bugarski atentator

Bombaš iz Burgasa bio je švedski državljanin

bugarska,eksplozija autobusa (1)
Reuters/PIXSELL
21.07.2012.
u 21:17

Mehdi Ghazali, za kojega izraelski i libanonski mediji tvrde da je bombaš koji je poubijao izraelske turiste, bio je u zatvoru u Guantanamu. Iz zatvora izišao je na inzistiranje švedske vlade.

Dok bugarska službena vlast još ne želi otkriti identitet terorista i stranu koja stoji iza napada na autobus pun izraelskih turista u četvrtak 19. srpnja, to su učinili izraelski mediji i libanonska TV Al-Jadid, pozivajući se na anonimne izvore iz bugarske i izraelske obavještajne službe.

Oni su objavili informacije da iza napada na izraelske turiste u bugarskom gradu Burgas, kada je poginulo sedam, a ozlijeđeno trideset osoba, stoji Al Qa’ida, dok je izvršitelj švedski državljanin alžirskog podrijetla, 33-godišnji Mehdi Ghazali, poznat po nadimku Kuba Švedska.

Godine 2004. Ghazalija su uhitili američki specijalci zajedno s još 156 pripadnika Al-Qa’ide na planini Tora Bora. Odveden je u zatvor Guantanamo gdje je bio do 2006. godine kada je pušten na inzistiranje švedske vlade koja je po njega poslala vojni avion.

Ghazali je često putovao na relaciji Saudijska Arabija – Afganistan – Pakistan gdje je bio uhićen i zatvoren. Naime, pakistanske vlasti optužuju ga kako je on jedan od organizatora pobune u zatvoru u Pakistanu u kojoj je poginulo sedamnaest osoba.

Još kao mladić krenuo je u islamsku školu u Velikoj Britaniji gdje mu je vjerski učitelj bio Omar Bakri koji je bio bliski prijatelj i suradnik Osame bin Ladena.

Bakri je bio poznat po tome što je slavio napad na WTC 2001. godine što je rezultiralo njegovim uhićenjem i deportacijom iz Velike Britanije. Bakri, koji se nalazi na sjeveru Libanona, za Večernji list potvrdio je kako mu je Ghazali bio učenik:

– Odavno se nisam s njim čuo. Zadnji puta čuli smo se kada je izlazio iz zatvora u Guantanamu i ne znam što je s njim i gdje se danas nalazi.

Glasnogovornik švedske obavještajne službe Olson Klaus demantirao je da je iza terorističkog čina u Bugarskoj stoji švedski državljanin Mehdi Ghazali, te kazao kako švedska obavještajna služba ne raspolaže nikakvim informacijama o identitetu atentatora, a svi detalje o tome još se ne mogu iznijeti.

Dok Švedska negira kako Ghazali stoji iza napada, na islamističkim portalima bliskim Al-Qa’idi vrte se snimke na kojima pokazuju portret Ghazalija uz citate iz Kurana i slavljeničke islamističke pjesme kao što to inače čine u čast pripadnicima Al-Qa’ide koji polože život kao “mučenici”.

Komentara 24

Avatar kobra11
kobra11
21:41 21.07.2012.

pa ja sam to napisao još juče Srpski mediji su pokazali i pasoš ali evo da ponovim 20.07.2012. u 19:08h kobra11 je napisao/la: Bombaš-samoubica,, jeste švedski državljanin alžirskog porekla Mehdi Gezali (33). On je bio i u zloglasnom zatvoru za za teroriste Gvantanamo na Kubi, a kod njega su nađena lažna američka dokumenta na ime Žak Filip Martin.

Avatar kobra11
kobra11
21:44 21.07.2012.

Sada će morati da Izrael traži drugi povod kako bi napao Iran. Ovaj je propao . Dokumenta koja su pronađena ne idu u korist Izraela

TH
thor666
21:33 21.07.2012.

mogli bi kojekakve zaključke izvući iz ove situacije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije