Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Amazonski Trump'

Bolsonaru prijava u Haagu za zločine protiv čovječnosti

FILE PHOTO: Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Brasilia
Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
29.07.2020.
u 21:40

Milijun medicinskih radnika iz Brazila podnijelo je tužbu protiv predsjednika. Pridružila su se i 152 katolička biskupa

S više od 87 tisuća mrtvih i gotovo 2,5 milijuna registriranih slučajeva zaraze koronavirusom Brazil je nakon Sjedinjenih Država najgore pogođena zemlja u svijetu, zbog čega se brazilski predsjednik Jair Bolsonaro našao na udaru 152 katolička biskupa, koji su ga u otvorenom pismu optužili za nesposobnost u suočavanju s dosad neviđenom zdravstvenom krizom.

Virus je 'božanska kazna'

Istodobno je krovna organizacija koja okuplja sindikate i profesionalne udruge koje predstavljaju više od milijun brazilskih medicinskih radnika brazilskog predsjednika prijavila Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu optužujući ga da je zanemarivanjem i poricanjem pandemije počinio zločin protiv čovječnosti.

Brazilski biskupi u svom pismu upozoravaju da se Brazil pod Bolsonarom suočava s "društveno-ekonomskim kaosom" kritizirajući njegovu politiku otvaranja gospodarstva i umanjivanja opasnosti od pandemije sustavnim korištenjem neznanstvenih argumenata, čime se pandemija, koja ubija tisuće ljudi, pokušava prikazati kao normalno stanje, kao nesreća ili čak kao "božanska kazna".

Biskupi vladajuće optužuju da se koriste i religijom kako bi manipulirali narodom, aludirajući na Bolsonarovo često spominjanje Boga. Brazilska biskupska konferencija ogradila se od njihova pisma navodeći da ono predstavlja samo stajalište potpisnika. Desničarski brazilski predsjednik izuzeo je na početku pandemije crkve s popisa zabranjenih aktivnosti, udovoljivši zahtjevu vođa evanđeoskih kršćana koji čine čvrstu jezgru njegove biračke baze. Bolsonaro je odgojen kao katolik, ali ga je prije nekoliko godina ponovno krstio evanđeoski pastor.

Brazil je po nominalnom broju katolika najveća katolička zemlja na svijetu, a Bolsonaro, južnoamerički Trump, svojim stavovima prema doseljenicima, autohtonom stanovništvu, Amazonskoj prašumi, siromašnima i LGBT zajednici i prije je izazivao nezadovoljstvo brazilskih biskupa, zbog čega su neki Bolsonarovi pristaše brazilsku biskupsku konferenciju nazivali "komunističkom". Međutim, pandemija koronavirusa postojeće napetosti dovela je do usijanja razotkrivši sve manjkavosti Bolsonarova impulzivnog vladanja bez strateškog i racionalnog pristupa.

Ugrožava zdravlje svih

Bolsonaro je i sam prebolio COVID-19, ali se ni u vrijeme kada je bio zaražen nije pridržavao mjera fizičke distance niti je uvijek nosio zaštitnu masku tvrdeći da maske nisu nužne. Kada je riječ o koronavirusu, njegova bezbrižnost i nemarnost ne poznaju granice. Iako je najgore stanje upravo u saveznoj državi Amazoni na sjeverozapadu zemlje, gdje u prašumi živi više od 600 autohtonih zajednica, Bolsonaro je vetom onemogućio zakon koji predviđa najnužnija sredstva za autohtono stanovništvo, koje je zbog izoliranosti i načina života u zajednicama najugroženije, a u pravilu nema pristup zdravstvenom sustavu. Bolsonaro ne ugrožava samo zdravlje brazilskih domorodaca, nego i ostalih Brazilaca, zagovarajući lijek protiv malarije hidroksiklorokin kao "čudesni" lijek protiv COVID-19 iako studije pokazuju da ne liječi od nove bolesti.

>> VIDEO Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
08:19 30.07.2020.

Opet jedan politički proces: ak nekoga tko ti ne paše nemreš drugačije pobijediti, optuži ga za nekaj imaginarnog, garniraj sa po mogućnosti par mrtvih i eto ti razloga!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije