Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnji skup turističkih radnika

Boljke turizma: Noćenja na crno, apartmanizacija i bespravna gradnja

Šibenik: Turisti iskoristili sunčan dan za šetnju gradom
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
10.11.2023.
u 22:40

Premijer Plenković: Stvorili smo okvir za uspješno zajedničko upravljanje turizmom države i lokalnih vlasti

Masovni turizam nije zaobišao ni Istru s oko 200.000 stanovnika i gotovo pola milijuna turističkih ležajeva. U ljetnoj špici se pojavljuje se čak i 'višak' od 160.000 ljudi, odnosno neprijavljenih gostiju, upozorio je u sklopu Dana turizma na konferenciji 'Green Istria 2030.' istarski župan Boris Miletić.

- Noćenja ostvarena na crno tih 160.000 ljudi daju vrijednost od barem 700.000 eura. Možemo li onda dozvoliti daljnji rast nekomercijalnog smještaja – postavio je retoričko pitanje Miletić na skupu turističkih radnika u Rovinju, koji smatra da je bespravna gradnja pitanje svih pitanja, ali i da se mora zaustaviti daljnju apartmanizaciju u stambenim zgradama.

Rezultati iz 2019.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac očekuje da će Istra među prvima iskoristiti mogućnosti budućeg zakona o turizmu u održivijem planiranju i upravljanju turističkim razvojem, pa i u obuzdavanju apartmanizacije. Premijer Andrej Plenković smatra da je svim ključnim dokumentima, od nacionalne razvojne strategije do zakona o turizmu koji bi trebao stupiti na snagu početkom iduće godine, postavljen okvir za uspješnu suradnju države i jedinica lokalne samouprave u zajedničkom upravljanju razvojem održivog turizma.

POVEZANI ČLANCI:

- Ne može se iz glavnog grada znati što je najbolje za svako pojedino mjesto. Ovogodišnjom sezonom možemo biti zadovoljni, dosegnuti su rezultati iz 2019., turizam je brzo i agilno premostio teškoće nastale zbog pandemije – ocijenio je Plenković. – Pune razmjere koristi od ulaska o Schengen, neovisno o trenutnom pooštravanju graničnog režima, tek ćemo vidjeti. Mora se paziti na svaki sigurnosni rizik, jer može ugroziti turizam – kazao je premijer koji je zadovoljan kako Hrvatska stoji što se tiče održivosti. – Među otprilike 190 država mi smo 12. – istaknuo je najavljujući "intenzivna ulaganja u obnovljive izvore".

Izaslanik predsjednika Sabora, bivši ministar turizma Anton Kliman, najavio je, pak, revitalizaciju hrvatskih željeznica, što bi bio jedan od doprinosa održivosti.

Upravo željeznički promet jedan je od aduta Francuske, koja do 2030. želi postati najodrživija destinacija svijeta. U toj je zemlji već zabranjeno letenje na kraćim udaljenostima za koje postoji alternativni prijevoz kao što su željeznice, kazala je u Rovinju, gdje se okupilo oko 1.200 turističkih radnika, direktorica HTZ-ova predstavništva u Francuskoj Danijela Mihalić.

Naplata ulaska u grad

Za mjerama održivog razvoja turizma poseže se i u Italiji, a Venecija, recimo, 31. ožujka iduće godine na mjesec dana probno uvodi naplaćivanje ulaza. Cijena ulaznice će biti pet eura. Pokaže li se testna faza uspješnom, Venecija će od 2025. naplatu ulaza uvesti kao trajnu mjeru, otkrila je direktorica HTZ-ova predstavništva u Italiji Viviana Vukelić.

Plenković je u petak posjetio i tvornicu BAT-a u Kanfanaru koja je nakon pokretanja investicijskog ciklusa od 80 milijuna eura u nove proizvodne linije za grijane duhanske proizvode, postala jedina u Europi koja proizvodi i izvozi suvremene bezduhanske grijane proizvode veo™. Tvornica je u prethodne dvije godine zaposlila više od 150 radnika, a u sljedećoj godini planiraju zaposliti još 50.

>> VIDEO Predstavljanje aplikacije "Pametni zeleni telefon"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije