Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAI CHING-TE

Bolan udarac Pekingu: Budući predsjednik Tajvana poručio da će čuvati zemlju od 'kineskih prijetnji'

Campaign rally of the ruling Democratic Progressive Party (DPP), in New Taipei City
Foto: Ann Wang/REUTERS
1/3
13.01.2024.
u 14:07

Prema najnovijim statistikama koje objavljuje tajvanska Komisija za izbore, DPS je prikupio više od pet milijuna glasova

Najveća stranka opozicije u Tajvanu priznala je poraz u predsjedničkim izborima koji su održani u subotu. To znači da Demokratska progresivna stranka (DPS) ostaje na vlasti treći mandat za redom, zadajući bolan udarac Kini. 

Hou Yu-ih, predsjednički kandidat Kuomintanga, čestitao je kandidatu DPS-a Lai Ching-teu na pobjedi. „Žao mi je što sam razočarao svoje glasače, želio bih im se ispričati“ kazao je medijima, prenosi CNN

Prema najnovijim statistikama koje objavljuje tajvanska Komisija za izbore, DPS je prikupio više od pet milijuna glasova, Kuomintang nešto manje od četiri milijuna, a na trećem mjestu je Tajvanska narodna stranka s oko 3.1 milijuna glasova. 

Jedan od birača DPS-a smatra kako je ovo dokaz da je pritisak koji je Kina vršila prije izbora bio neučinkovit. “Većina ljudi očito nije prihvatila argument da je glas za Laija glas za rat, što su govorili Peking i predstavnici Kuomintanga” kazao je za BBC

POVEZANI ČLANCI:

Lai je poručio građanima da je "odlučan čuvati Tajvan od kontinuiranih kineskih prijetnji i zastrašivanja", te da će zadržati status-quo u regiji. Održavanje mira stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu važna je dužnost, istaknuo je, dodajući kako će njegova vlada "zamijeniti konfrontaciju dijalogom" u komunikaciji s Kinom.

Lai Ching-te trenutni je podpredsjednik Kine. Na čelu Tajvana zamijenit će Tsai Ing-wen koju Peking kritizira od samog početka, no Lai bi mogao eskalirati nestabilnu situaciju. Oni koji ga podržavaju smatraju da je prava opasnost dati vlast Kuomintangu, koji bi Tajvan približio ujedinjenju s Kinom. 

VIDEO Nepalka Rina radi u pizzeriji Veža

Ključne riječi

Komentara 29

ST
Stvarnost
14:48 13.01.2024.

Uvek je postojao dvostruki standard Sto je moje to je samo moje ,Sto je tvoje to je i moje . Tako se razmislja.Zar ne gos @Moloh 🤣🤣🤣

LU
Lumumba
15:51 13.01.2024.

Moloh, ja želim slobodnu i cjelovitu Ukrajinu koja to neće nikad biti čak i ako izbaci Ruse na Krimu. Ponavljam, netko ko vojno ,ekonomski , politički ovisi o strancima nije potpuno slobodan ..a pojam slobode.....Jedva čekam kad im počnu nametati gey parade po Kijevu, i kad im zabrane proslave Stjepana Bandere jer će to onda vrijeđati njihove Židove i kad će početi pričati da su im branitelji nametnici s povlaštenim mirovinama, a netko ode u zatvor zbog ratnog profiterstva.

KD
Karl.Donitz
15:05 13.01.2024.

Isto kao da se pojavi kandidat za guvernera Teksasa i nakon izbora kaže da će braniti Teksas od američkih prijetnji jer da je to izjavio prije izbora doživio bi prometnu nesreću sa smrtnim ishodom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije