Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo:

Bogatstva ne pružaju vječnu sigurnost nego umanjuju dostojanstvo osoba

papa Franjo
Reuters/PIXSELL
20.06.2015.
u 14:21

Držite se daleko od korupcije i zlodjela, kazao je papa Franjo

Držite se daleko od korupcije i zlodjela, kazao je papa Franjo pred Vitezovima rada koje je primio u Vatikanu.

Još jednom je govorio o korupciji i naglasio kako je se može izbjeći ako je ekonomija "ukorijenjena u pravdi". Nezaposlenost, prije svega ona mladih, je "simptom teške disfunkcije,koja se ne može pripisati samo globalnim i međunarodnim uzrocima", kazao je Franjo.

"Bogatstva koja se zgrću poradi samih sebe uzrok su ratova"

A, u homiliji tijekom mise u domu Santa Marta u subotu, papa Franjo je kazao kako "bogatstva koja se zgrću poradi samih sebe uzrok su ratova, razorenih obitelji i gubitka dostojanstva". Bogatstva nisu poput nekog kipa, u određenom smislu bez utjecaja na ljudski život, već imaju tendenciju rasti, kretati se te zauzeti mjesto u čovjekovom životu i srcu. Ako im je izvor težnja za gomilanjem, onda će bogatstva prodrijeti u srce i iskvariti ga. Ono što srce spašava jest korištenje bogatstva za opće dobro, kazao je Papa.

Bogatstva ne pružaju vječnu sigurnost, dapače umanjuju dostojanstvo osoba, ostavljajući mnoge obitelji razdijeljene. Ista težnja za zgrtanjem bogatstva nalazi se u korijenu rata. U svijetu se u ovome trenutku vodi toliko ratova zbog pohlepe za moći, za bogatstvima, kazao je Papa i pozvao da se držimo daleko od svake pohlepe, jer ona otvara vrata taštini.

"Mnogi umiruju svoju savjest milostinjom"

Držati se važnima, vjerovati da smo moćni, na koncu vodi u oholost iz koje proizlaze svi poroci. To su različiti stupnjevi, ali prvi je pohlepa, želja za zgrtanjem bogatstava, objasnio je papa Franjo.

Treba znati kako je ono što "imam na službu drugima i da ništa od svega toga neću moći ponijeti sa sobom kad umrem. Međutim, ako koristim ono što mi je Gospodin dao za opće dobro, kao upravitelj, to će me posvetiti, učiniti svetim", kazao je Franjo kako se valja upitati "gdje je moje blago? U bogatstvu ili u upravljanju njime tako da služe općem dobru?".

"Mnogi umiruju svoju savjest milostinjom i daju od onoga što im preostane. Takav nije pravi upravitelj. Pravi upravitelj uzima za sebe ono što preostane, a sve ostalo daje za druge. Upravljanje bogatstvima znači stalno se lišavati vlastitih interesa i ne misliti da će nas ta bogatstva spasiti. Mogu se zgrtati bogatstva, ali samo ako imaju vrijednost na nebeskoj burzi", objasnio je Franjo i naglasio kako se za burzu nebesku treba zgrtati.

>>Papa Franjo na udaru političara, ali i dijela Crkve

>>Jeb Bush: Neću dopustiti da mi ekonomsku politiku diktira papa!

Komentara 21

MA
Malenkost
15:48 20.06.2015.

Ova izjava se treba promatrati s znanjem da je vatikanska Banka puna Milijardi opranog novca mahom mafijasa. Franjo nije spreman iznajmiti veci brod i spasavati izbjeglice od utopa u sredozemlju. Lakse je s vatikanskog balkona prosipati prazne "mudrosti". Upitaj see draga crkvo s koliko puno Dostojanstva se osijecaju tvoji katolici siromasi u HR i BiH.

SA
sasoon
15:30 20.06.2015.

Evo svi naši siromašni i nezaposleni puni dostojanstva...

DU
Deleted user
22:09 20.06.2015.

Staro laprdalo. Bolje je biti bogat i nesretan nego biti siromašan i nesretan. Ako si bogat možeš postati siromašan kad god poželiš, a obrnuto nije moguće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije