Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svetkovina folklora

Bogatim programom svečano otvorene 47.Vinkovačke jeseni

47. vinkovačke jeseni (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/7
14.09.2012.
u 23:15

Okosnica scenarija ovogodišnjeg otvaranja 47. Vinkovačkih jeseni priča je o šokačkom kolu koje nije imalo pristupa na dvorce u Vukovaru, Iloku i Nuštru, ali ih je zato puk plesao kraj dvoraca dok su ih dvorani znatiželjno promatrali

Na velikoj pozornici na Trgu Franje Tuđmana na obali Bosuta večeras uz bogat program pod nazivom "U kolu i oko njega" što je stih pjesme glumca, rođenog Vinkovčanina, Ive Ficija, svečano su otvorene 47. Vinkovačke jeseni što se održavaju od 7. do 16. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića i medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista.

Predsjednik Josipović nije nazočio svečanosti otvaranja već je njegov izaslanik bio župan Božo Galić. U bogatom programu otvaranja koji je pripremila, kao i godinama do sada, Ana Cvenić, glumci, pjevači, brojni tamburaški sastavi i pjevači, a po prvi put i baletni plesači, donijeli su na pozornicu priču o šokačkom kolu koje nije imalo pristupa na dvorce u Vukovaru, Iloku i Nuštru, ali ih je zato puk plesao kraj dvoraca dok su ih dvorani znatiželjno promatrali jer u to vrijeme pučko kolo nije bilo dostojno igranja u dvorskim holovima gdje se plesao valcer i i balet, okosnica je scenarija ovogodišnjeg otvaranja 47. Vinkovačkih jeseni.

- Dobrodošli na svetkovinu hrvatske izvorne tradicijske kulture koja se već 47 godina održava u Vinkovcima, gradu na Bosutu bogate povijesti koji neprekidno živi već 8 000 godina, gradu folklora, glumaca, pjesnika. Vinkovačke jeseni odraz su tradicije hrvatskog folklora, one svojom veselošću, svojim optimizmom, svojom ljepotom i širinom duše hrvatskog čovjeka na ovim prostorima uvijek iznova unose radost u srca, kako sudionika i izvođača, tako vjerujem i vas koji ovu manifestaciju i grad na Bosutu rado posjećujete. Stoga vam, dragi gosti, rado pokazujemo s koliko brige i poštovanja njegujemo tradiciju narodnog stvaralaštva - rekao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, pozdravaljajući goste i proglašavajući 47. Vinkovačke jeseni otvorenima.

Od 7. rujna kada su započele uvodne priredbe 47. Vinkovačkih jeseni, održane su Folklorne večeri na kojima je u pet večeri nastupilo 60-tak folklornih skupina, na Dječjim vinkovačkim jesenima mali folkloraši su pokazali kako su dostojni nasljednici čuvanja i njegovanja tradicije, a u središnjoj priredbi jesenskih vinkovačkih svečanosti, u nedjelju, vinkovačkim ulicama će prodefilirati 80 folklornih skupina, deseci jahača i svečano ukrašenih konjskih zaprega.

Komentara 1

DU
Deleted user
16:22 15.09.2012.

Lepi konji i kočija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije