Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJ CRNOG ZLATA

Bogati Katar: Prosječna plaća – 1600 eura, a litra goriva je 25 centa!

katar
Foto: DPA/PIXSELL
11.12.2013.
u 08:00

Mala arapska zemlja obogatila se na nafti, a ima financijske rezerve da bez problema može puniti proračun sljedećih 100 godina.

Hoće li potpisivanje Memoranduma o suglasnosti u području energetske tehnologije između Hrvatske i Katara konačno širom otvoriti vrata jednoj od najbogatijih zemalja svijeta da u našu zemlju dovede veliki kapital, ovisi o hrvatskoj sposobnosti.

Da je Katar zainteresiran za veliko ulaganje u Hrvatskoj, dokazuje otvaranje veleposlanstva u Zagrebu i dolazak veleposlanice iz kraljevske obitelji Sheikhe Moza Bint Nasser Bin Ahmed Ali Al-Thani, mjesec dana prije posjeta katarskog izaslanstva na čelu s ministrom energetike i industrije Katara Mohammedom Bin Saleh Al-Sadom Hrvatskoj.

Tko traži Katar na karti svijeta, morat će se malo pomučiti. Ta sitna država na poluotoku Perzijskog zaljeva površinom je, naime, pet puta manja od Hrvatske. Njezin politički i gospodarski utjecaj, međutim, posljednjih godina raste. Glavni razlozi za uzlet Katara su prije svega goleme rezerve zemnog plina kojima raspolaže. Dobit ostvarena eksploatacijom plina omogućuje tom malom emiratu da financira megalomanske projekte poput Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine, da sudjeluje u vlasništvu velikih europskih koncerna i da financijski potpomaže pobunjeničke pokrete. I još uvijek ostaje više nego dovoljno njegovim stanovnicima kojih je oko dva milijuna, od čega ih samo 300 tisuća ima i katarsko državljanstvo. Oni, naime, imaju najviša primanja po stanovniku na svijetu.

Katar je jedna od gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta. Gospodarstvo se temelji na nafti i zemnom plinu koji čine veliku većinu izvoza i više od polovice bruto društvenog proizvoda.

Goleme rezerve nafte

Ministar gospodarstva i financija Jusuf Hasan Kemal kazao je da će Katar puniti proračun 2022. godine bez oslonca na naftu i plin, ističući da su naručeni elaborat radili vrhunski svjetski stručnjaci. Njegove rezerve od 16 bilijuna američkih dolara omogućit će mu punjenje proračuna na ovogodišnjoj razini sljedećih 100 godina, što je potvrdio i guverner središnje katarske banke kazavši da je Katar u prvih šest mjeseci ove godine izvezao plina i nafte u vrijednosti 71 milijarde američkih dolara, te da prema izračunima u utrobi zemlje ima oko 25 milijardi barela nafte. Ako njezina cijena bude i 80 dolara za barel, Katar će puniti svoj proračun u sljedećih sto godina.

Iako kraljevska obitelj Al Thani vlada Katarom od samog osnutka 1850. godine, analitičari smatraju da je najzaslužniji što je danas Katar najbogatija zemlja na svijetu šeik Hamad bin Khalifa Al Thani koji je državnim udarom svrgnuo svog oca s vlasti 1995.

– Tijekom 18-godišnje vladavine šeika Hamada bin Khalife Al Thanija proizvodnja prirodnog plina u Kataru dosegnula je 77 milijuna tona – istaknuo je Petar Popović sa Sveučilišta Libertas-DIU.

Katar je zahvaljujući upravo šeiku Hamadu bin Khalifi Al Thaniju postao najbogatija zemlja na svijetu. Uza sve to, diljem svijeta uložio je više od 100 milijardi dolara u velike megatvrtke i sportske klubove, u londonski Shard, Barclays Bank, zračnu luku Heathrow, Harrods, nogometni klub PSG, ​​Volkswagen, Siemens i Royal te nizozemski Shell.

Slaba točka šeika Hamada bin Khalife Al Thanija bile su žene – ima tri žene i 24 djece. Svoju vlast prenio je u lipnju ove godine na svog 33-godišnjeg sina šeika Tamima bin Hamada pod još nerazjašnjenim okolnostima. Šeik Tamim bin Hamad završio je vojnu akademiju u Velikoj Britaniji i obožava sport. Prije nego što je preuzeo vlast redovito je igrao badminton i kuglao s bivšim egipatskim vojnim zapovjednikom Mohamedom Husseinom Tantawijem. Iako ima samo 33 godine, ide stopama svoga oca te već ima dvije žene i tri sina i tri kćeri.

U kraljevskoj obitelji ipak postoje nesuglasice i ne teče samo med i mlijeko. Naime, sestra katarskog vladara, princeza Hind, kao savjetnica za vanjsku politiku, oštro je kritizirala potporu koju Doha pruža militantima u Siriji i naglasila kako je to “najveći skandal u povijesti Katara“ optužujući, prije oca a danas brata, da podržava teroriste i džihadiste u Siriji te poručila kako “to nije revolucija naroda nego revolucija terorista”.

Ona smatra da je Katar zemlja pravih gospodarskih čuda i da ne treba zbog politike kompromitirati svoj položaj u regiji.

Njiva puna povrća

A da je Katar doista zemlja čuda dokazuje i to da su Katarci iz pustinje napravili plodnu oazu. Naime, u slanoj pustinji u zapadnom dijelu Katara gotovo da i nije bilo života. Samo metar ispod površine tla nalazi se voda koja je slanija i od morske. U zemlju slaniju od mora tehnolozi su ubacili gljivu mikorizu i dobili njivu punu povrća i pšenice. Kako raste globalna potražnja za hranom, tako raste i pritisak da se sve veći dio površine našeg planeta pretvori u obradive površine. Katar je na tom planu napravio divovski iskorak. Ono što je napravljeno u toj bliskoistočnoj zemlji potvrda je da je hranu moguće uzgajati bilo gdje, neovisno o tome koliko su brutalni i ekstremni vremenski uvjeti te da i slana pustinja može postati plodna oaza.

– Katar je emirat pod apsolutističkom vlašću kraljevske kuće Al Thani, čiji se društveni sustav temelji na radikalnoj islamističkoj grani vehabizmu – kaže Petar Popović. – Iako je Katar podržavao Arapsko proljeće, šeik Al Thani nikada nije održao obećanje i raspisao izbore. Katar je desetljećima podupirao i financirao Muslimansko bratstvo u Egiptu. U Libiji je podržavao Libijsku islamsku borbenu grupu koja je srušila Gadafija 2011., a koja je po UN-ovoj rezoluciji 1267 stavljena na popis terorističkih grupa bliskih Al-Qa’idi i talibanima. Katar je također pokušao ujediniti sve sirijske pobunjenike u jedinstvenu frontu protiv Asadova režima. Konačno, sredinom ove godine Katar je dao svojevrsno međunarodno priznanje talibanima otvorivši u Dohi talibanski “politički ured“, preko kojega će talibani pregovarati sa Zapadom – ističe Petar Popović.

Dobivanje domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine za Katar, malu pustinjsku državu u kojoj temperature svakodnevno prelaze 40 Celzijevih stupnjeva, trijumf je ambicija i tehnologije.Fifa je izrazila zabrinutost zbog klimatskih uvjeta koji bi mogli biti potencijalni rizik za zdravlje igrača i gledatelja.Međutim, katarski šeici uspjeli su uvjeriti Fifine dužnosnike da imaju rješenje i za takve vremenske uvjete, te će do 2022. godine sagraditi devet novih, otvorenih stadiona koji će biti klimatizirani, a koristit će sunčanu energiju za rashlađivanje. Termalni kolektori skupljat će sunčanu energiju izvan stadiona i na njegovu krovu. Zatim će je koristiti za hlađenje vode, koja će potom rashladiti zrak. Takav zrak kružit će stadionom i održavati temperaturu na terenu ispod 27 stupnjeva.

Umrla 44 radnika

Međutim, ljaga na spektakularno i impozantno Svjetsko nogometno prvenstvo bačena je odmah nakon početka infrastrukturnih radova. Naime, Katar je posljednjih mjeseci na udaru svjetske javnosti koja mu zamjera na brutalnoj eksploataciji i diskriminaciji stranih radnika iz država Srednjeg i Dalekog istoka. Radnici iz azijskih država masovno su zastupljeni na katarskim gradilištima.Ta zemlja, među najbogatijima na svijetu, s golemim zalihama petroenergenata, unajmljuje jeftinu uvoznu radnu snagu za većinu poslova, osim upravnih.

Autohtoni Katarci zaustavljaju Nepalce ili Pakistance na ulazima trgovinskih centara i zabavnih klubova, jednostavno ih prepoznaju po rasnim karakteristikama i bez objašnjenja upozoravaju da se maknu odnosno vrate u naselja i na gradilišta, na kojima skapavaju od napora i vrućine. Mnogo je njih pritom ilegalno u Kataru, pa su još više i teže obespravljeni. Samo ovog ljeta u Kataru su umrla 44 nepalska radnika. Većina stranaca za Katarce su obična potrošna roba.

Komentara 7

Avatar R2D2
R2D2
08:20 11.12.2013.

Dođe li vam s.linić tamo situacija će se preko noći promijeniti..... LOL

DG
davor.gazivoda
09:00 11.12.2013.

a ozujsko. ili odojak. i zene pokrivene do cicka. ma predivno. kakva kanada. ovo je novi raj za mlade hrvate

Avatar marijaija
marijaija
10:03 12.12.2013.

posto im je voda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije