Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARŠ NEOVISNOSTI

‘Bog i domovina. Uzmi srp i 
čekić i udri po crvenoj bandi’

Neredi u Poljskoj
Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL
1/2
13.11.2019.
u 00:24

Konzervativna poljska vlast, iako je formalno ignorirala marš u Varšavi slaveći blagdan na službenim svečanostima, osigurala je proteklih godina nizom poteza povoljno okružje za procvat radikalne desničarske ideologije.

Više desetaka tisuća poljskih nacionalista, neki kažu i više od sto tisuća, marširali su ponovno ulicama Varšave kako bi obilježili poljski Dan neovisnosti. Riječ je o sada već tradicionalnom “Maršu neovisnosti” što ga poljska ekstremna desnica, i to desetu godinu zaredom, organizira povodom obljetnice poljske neovisnosti.

Dok je, primjerice, glavno geslo tog marša prije dvije godine bilo rasističko zazivanje “bijele Europe bratskih nacija”, ovaj se put glavna poruka svela na tri riječi: “Bog, čast, domovina”. Marš se održava u spomen na dan kada je Poljska, zemlja s dugom tradicijom državnosti, 11. studenoga 1918. godine, nakon 123 godine ruske, pruske i austro-ugarske vlasti, ponovno stekla državnu suverenost.

“Najveći skup protiv EU”

U početku je taj marš bio minoran događaj, ali je vremenom, kako je u Poljskoj jačala ekstremna desnica, postao jedno od najvećih okupljanja ekstremne desnice, ne samo u Poljskoj, nego i u Europi. Zastupnik krajnje desnice Krzysztof Bosak napisao je na Twitteru kako je riječ o najvećem “domoljubnom, protuglobalističkom i politički nekorektnom skupu u Europi”. Marš, koji je organizirao savez nacionalističkih organizacija poput “Svepoljske mladeži” i “Nacionalnog radikalnog kampa”, počeo je molitvom i nacionalnom himnom, a odvijao se u specifičnoj, bijelo-crvenoj poljskoj nacionalnoj ikonografiji, uz snažan antiglobalistički, anti-LGBT i antisemitski naboj.

 

Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL

Marširalo se i uz slogan: “Uzmi srp i čekić i udari po crvenoj bandi”, a istaknut je i apel protiv “židovskih krugova” koji od Poljske “traže 300 milijardi dolara”, uz prikupljanje potpisa protiv američkog zakona koji podržava zahtjeve Židova za povratom oduzete imovine. Marševi neovisnosti organiziraju se diljem Poljske, ali je onaj u Varšavi najmasovniji. Takav način obilježavanja obljetnice neovisnosti podijelio je Poljsku, osobito nakon pobjede nacionalističke stranke Zakon i pravda Jaroslawa Kaczynskog na izborima 2015.

Konzervativna poljska vlast, iako je formalno ignorirala marš u Varšavi slaveći blagdan na službenim svečanostima - paradama, govorima i koncertima - osigurala je proteklih godina nizom poteza povoljno okružje za procvat radikalne desničarske ideologije. Prije nekoliko godina u nazočnosti poljskog predsjednika i biskupa u Krakowu je Isus Krist ustoličen za kralja Poljske, kada mu je predana sva vlast nad zemljom i poljskim narodom, uz obećanje da će zemlju podrediti Isusovim zakonima.

Podijeljeno društvo

Onaj drugi dio podijeljenog poljskog društva, koji okuplja pristaše poljske lijeve i centrističke opozicije, ne podržava nacionalističke marševe. Tijekom marša u Varšavi policija je evakuirala više protuprosvjednika, koji su nacionalistički marš pokušali spriječiti, noseći transparent na kojem je pisalo “Konstytucja” (Ustav), koji je postao simbol poljske opozicije koja ne prihvaća sporne pravosudne reforme što ih provodi konzervativna vlada. U Varšavi su razne lijeve, feminističke i ekološke skupine organizirale Marš antifašista, marširajući pod poljskim, europskim, kurdskim i zastavama duginih boja i pod geslom “Za našu i vašu 
slobodu”.

Komentara 31

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
09:17 13.11.2019.

Ne možeš ovce i novce. Poljaci sa svojih 38 mil stanovnika imaju 635 tisuća stranih radnika, najviše iz Ukrajine i Bjelorusije. Mi s oko 10x manje stanovnika imamo nešto više od 43 tisuće stranih radnika izvan EU. Ne tako davnoo su se Poljaci bunili kako njihove radnike u Nizozemskoj šikaniraju. Kapital ima samo jednog Boga, a to je novac i tako će ostati. Bog i domovina vrijedi dok ne osjetiš miris novca, praksa pokazala.

IL
ildefonsa
07:48 13.11.2019.

Ne razumijem zašto ostaju u EU kad im ne odgovara...

AE
a e
07:48 13.11.2019.

Katolicka talibanizacija na poljski....svaka zemlja svoje ovce jema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije