Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izazvao buru reakcija

Blagoslov istospolnih parova koji je odobrio papa ne znači da su izjednačeni s vjenčanima

FILE PHOTO: 10th anniversary of Pope Francis' papacy
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS
1/15
20.12.2023.
u 09:50

Prema riječima prefekta Dikasterija za nauk vjere kardinala Victora Manuela Fernandeza, riječ je o "proširenju klasičnog shvaćanja blagoslova" kako bi se ono obogatilo teološkim razmišljanjima utemeljenima na pastoralnom viđenju pape Franje

Agencijske vijesti i brzinski prijevodi o blagoslovu istospolnih zajednica koji je odobrio papa Franjo, a koji je prekjučer preplavio internet i društvene mreže, izazvao je buru reakcija, ali i otvorio brojna pitanja. Zapravo, mnogi su u katoličkom svijetu ostali zbunjeni i konfuzni te još ne znaju kako protumačiti najnoviju inicijativu koja je potekla od Dikasterija za nauk vjere. Što se uistinu dogodilo?

Deklaracijom "Fiducia supplicans" Crkva želi u blagoslov uključiti i tzv. neregularne parove i to tako da će ih moći blagosloviti "zaređeni službenik" (dakle, svećenik ili đakon), ali izbjegavajući da ta gesta pastoralne blizine sadrži elemente čak i izdaleka slične obredu vjenčanja. Blagoslov će moći dobiti oni parovi koji ne žive prema odredbama kršćanskog moralnog nauka, ali istodobno ponizno traže blagoslov. Mnogi su vjernici to protumačili kao želju da se blagoslovi grijeh, odnosno njihovo grešno stanje, a neki su hrvatski svećenici otvoreno na društvenim mrežama izjavljivali da neće blagoslivljati istospolne parove.

Prema riječima prefekta Dikasterija za nauk vjere kardinala Victora Manuela Fernandeza, riječ je o "proširenju klasičnog shvaćanja blagoslova" kako bi se ono obogatilo teološkim razmišljanjima utemeljenima na pastoralnom viđenju pape Franje. Istodobno, tvrdi se kako blagoslov parova u neregularnom stanju ne znači i crkvenu potvrdu njihova statusa, kao ni mijenjanje vječnog nauka Crkve o braku. Također, naglašava se kako se prema dugogodišnjem katoličkom nauku dopuštenima drže samo spolni odnosi u okviru braka između muškarca i žene te da Crkva ne može podijeliti liturgijski blagoslov neregularnim parovima ili onima istoga spola. Koji i kakav blagoslov onda oni mogu dobiti?

VEZANI ČLANCI:

U drugom poglavlju dokumenta analizira se značenje različitih blagoslova, koji se odnose na osobe, predmete pučke pobožnosti i mjesta života. Kada se određenim liturgijskim obredom zaziva blagoslov nekih ljudskih odnosa, "potrebno je da to što se blagoslivlja odgovara Božjem naumu upisanom u sve stvoreno". Istospolni parovi tome okviru, zacijelo, ne pripadaju. No deklaracija u svojem teološko-pastoralnom shvaćanju naglašava da onaj tko traži blagoslov pokazuje da mu je u životu potrebna spasonosna Božja prisutnost i da traži pomoć od Boga kako bi mogao bolje živjeti. "Taj zahtjev valja prihvatiti i procijeniti izvan liturgijskih okvira, kada se čovjek nađe u okruženju veće spontanosti i slobode. Gledajući ih iz perspektive pučke pobožnosti, blagoslove valja vrednovati kao čin pobožnosti. Stoga nije potrebno zahtijevati prethodno moralno savršenstvo kao preduvjet", objašnjava se u novim crkvenim pravilima, napominjući da se ta vrsta blagoslova pruža svima, ne tražeći ništa, dajući ljudima osjećaj da su "blagoslovljeni unatoč njihovim pogreškama te da nebeski Otac i dalje želi njihovo dobro i nada se da će se na kraju otvoriti dobru".

Kako će izgledati ti novi oblici blagoslova? Tako da u kratkoj molitvi koja može prethoditi tom spontanom blagoslovu zaređeni službenik može moliti za njih mir, zdravlje, duh strpljenja, dijalog i uzajamnu pomoć, ali i Božje svjetlo i jakost kako bi u potpunosti mogli vršiti njegovu volju. "Ta vrsta blagoslova može imati svoje mjesto u drugim kontekstima, kao što je posjet nekom svetištu, susret sa svećenikom, molitva izmoljena u skupini ili pak tijekom hodočašća", pojašnjava se u dokumentu koji je snažno uzburkao duhove u katoličkom svijetu.

VIDEO Mali korak unaprijed: Papa odobrio blagoslov istospolnih parova

Komentara 4

MA
Makbe
17:54 21.12.2023.

Neka se onda blagoslivljaju i parovi koji su rastavljeni i žive u novom nmecrkvenom braku. Oni zaslužuju i više blagoslova jer žive normalnim bračnim životom i rađaju djecu. Zašto su oni isključeni iz katoličke Crkve dok se pravoslavci koji su nam vrlo bliski u vjeri, mogu crkveno dvaputa vjenčati. Papa se više brine za homoseksualne parove nego za katoličke heteroseksualne, a razvedene parove.

HO
homofobic
18:37 20.12.2023.

Antikrist Papez Francek propovjeda neku svoju religiju ali zaboravlja Sodomu i Gomoru i gnjev Svavisnjega prema naprirodnom bludu radi kojeg je ognjem spalio ta dva grijesna grada i sve njihove stanovnike osim Lota i njegove obitelji! Ukoliko se neki pojedinci pokaju i odluce ne grijesiti vise onda ce biti ponovo prihvaceni u zajadnicu poslusnih prema Gospodu i primiti blagoslov a ako ustraju u grijehu bit ce sprzeni zajadno s onima koji propovjedaju da se okorjele grijesnike treba blagosivati!

Avatar Stella
Stella
12:56 20.12.2023.

Svi ljudi su gladni i žedni Božje Ljubavi, stoga im treba davati Nadu ako su se zaputili u tom smjeru... Papa Franjo daje Nadu Svim ljudima, ali ima onih koji ga ne razumiju jer oni sami to ne čine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije