Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicija

Bjelovar: Na korzu održan prikaz običaja “Preduskršnje jutro”

bjelovar uskrs (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/4
23.04.2011.
u 12:17

Na stolovima naših baka i djedova nalazili su se šunka, slanina, kuhana jaja, hren, mladi luk, sir i vrhnje, domaći kruh, “digani” kolači, rakija i crno vino

- Članovi odbora za kulturu i članice Udruge Hrvatsko srce Gradske organizacije HSS-a Bjelovar na gradskom su Korzu dočarali “Preduskršnje jutro”, a na koji su način predstavljeni tradicijski običaji bilogorskog kraja. Središnji i najsvečaniji događaj bilo je blagoslovljenje hrane od strane katedralnog župnika vlč. Josipa Stipančevića, koji je uz molitvu i blagoslov navijestio hrvatski kršćanski blagdan Uskrs.

Tim činom obilježava se kraj korizmenog posta, a nakon čega nepci dolaze na svoje.

- Svjedoci smo da se tradicija i baština polako zaboravljaju, a upravo je sve to silno narodno blago neprocjenjivo, pa nam je među ostalim zadaća da ga prenosimo nadolazećim naraštajima i na taj način otmemo od zaborava. Stoga ovakvim gestama održavamo i posdjećamo na bogatu tradiciju običaja naših baka i djedova, a koji su se nakon korizmenih dana posta i odricanja opuštali za bogatim blagdanskim stolom – uime organizatora je rekao Miroslav Čačija.

Članice Udruge Hrvatsko srce su napomenule kako se za razliku od današnjih modernih vremena, nekada Usrks kod naših baka više osjećao srcem , a manje u blagodatima hrane. Iako je danas situacija suprotna, ovu će manifestaciju iskoristiti za vraćanje našim korijenima. Stoga su na stolu bile uskrsne delicije kakve su krasile blagdanske stolove iz prošlog stoljeća, a među ostalim tu su se nalazili šunka, slanina, kuhana jaja, hren, mladi luk, sir i vrhnje, domaći kruh, “digani” kolači, rakija i crno vino.

A najzanimljiviji običaji, posebice djeci, vezani su uz prikaz tradicionalnog urešavanja uskršnjih pisanica, a koje su dijeljene građanima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije