Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dječja prava

Biznis s djecom– u tri sata proseći 'zarade' 174 kune

17.09.2012., Rijeka - Zena s djetetom prosi ispred pravoslavne crkve Sv. Nikole. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
22.11.2015.
u 09:10

To je zlostavljanje djece i kršenje njihovih prava i svaku takvu situaciju treba prijaviti policiji – kaže Ivana Milas Klarić

U Zagrebu na potezu od Maksimira do Trga bana Jelačića u samo jedan sat možete se 15-ak puta naći u situaciji da od vas novac, ili rjeđe hranu, zaprosi odrasla, uglavnom ženska osoba koja u naručju drži bebu ili vam se pak prosjačeći obrati samo dijete. Dogodi se da dijete novac moli u tramvajima ili autobusima. I to su sitacije u kojima se pitamo - kako ispravno reagirati, što napraviti, kako najbolje pomoći? A baš u petak obilježio se Međunarodni dan prava djeteta, što je prilika da se svakoga podsjeti da se prava svakog djeteta moraju poštovati i štititi.

Operativna akcija "Oliver"

– Djeca uglavnom prosjače pod pritiskom roditelja ili drugih odraslih. Izložena su opasnostima za život i zdravlje proseći na prometnicama, ili drugdje, a viđamo i sasvim malene bebe u rukama odraslih prosjaka. Bez sumnje je riječ o zlostavljanju djece i rješenje je obavijestiti policiju, a policija će obavijestiti centar za socijalnu skrb u nadi da se toj djeci, a i njihovim roditeljima, može pomoći dugoročnije – rekla je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Na istom je tragu i voditelj MUP-ova Odjela za maloljetničku delinkvenciju Dragan Josipović.

– Prije dvije godine imali smo operativnu akciju "Oliver". Vidjeli smo da se tu radi o organiziranosti, da se djeca koriste i zloupotrebljavaju za prosjačenje. U takvim situacijama dužni smo postupiti po službenoj dužnosti, ali i po prijavi građana, jer su građani dužni prijaviti policiji ako se posumnja na kazneno djelo na štetu djeteta – kazao je Josipović dodavši da je lani zbog ovog problema na području Zagreba procesuirano 97 djece.

Operativna akcija "Oliver"

U osam slučajeva bile su podnesene kaznene prijave protiv roditelja zbog zanemarivanja, a troje je roditelja prijavljeno zbog poticanja djece na prosjačenje.

– Takve okolnosti podrazumijevaju i prekršajne prijave za remećenje javnog reda i mira. S kaznenom prijavom ne idemo ako je dijete prvi put zatečeno u toj situaciji. Na temelju obrada, mogu reći i to da se vrlo često u prosjačenju pojavljuju djeca iz pojedinih obitelji pa se nameće zaključak da se djeca koriste u svojevrsnom obiteljskom biznisu – kazao je Josipović. Naveo je slučaj od prije nekoliko godina kad su pratili dijete na jednoj gradskoj prometnici, koje je proseći tri sata između auta, skupilo 174 kune.

– Kako dolaze blagdani, pa se djeca koja prose češće pojavljuju ispred vjerskih objekata i u šoping centrima, građanima bih preporučio da takve situacije dojave policiji, jer se tu radi o vrlo grubom kršenju prava djeteta – poručio je Josipović.

>>Dođite na koncert, preporučuje i Tony Cetinski: Ovi su klinci pravi profesionalci

>>Roditelji, slušajte djecu i razgovarajte s njima

Komentara 5

Avatar antonija17
antonija17
09:30 22.11.2015.

U Hrvatskoj treba zabranit prosnju. Neprosi ona sirotinja koja bi trebala. Koliko puta sam namjerno ponudijo prosacici 500 kuna da mi ocisti kucu, samo se okrenula i otisla. Ni vrag nece posteno zaradit.

MN
mate.no
10:27 22.11.2015.

ovo dijete nazalost je ili alkoholizirano ili nadrogirano zato im djeca uvijek u rukama spavaju, nemoze dijete biti skroz mirno tako na ulici, to zna svaki roditelj. Ovakve stari su alarm za policiju i takvi trebaju u zatvor a dijete se daje boljim ljudima ako su to uopce i njihovi roditelji! U svijetu se isto prosi ali nedo Bog da se nadje sa djetetom tako na ulici...automatski lisice i na velie ekrane!

SA
Samoborac74
09:33 22.11.2015.

To je oko 9.000 kn mjesecno za 20 radnih dana, 8 satno radno vrijeme. Nema sefa, na zraku si, sa djetetom, fleksibilno radno vrijeme...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije