Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neprihvatljivi uvjeti u lepoglavi?

Bivši zatvorenik od države tražio 120.000 kuna odštete

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
12.05.2022.
u 13:01

U WC-ima nema tople vode, a ne mogu se ni zaključavati s unutarnje strane. Tuševi su, opisao je, izvan svih higijenskih standarda i normi, medicinska pomoć ne odgovara standardima, sobe su pune prljavštine. Sud je odbacio tužbu

Bivši zatvorenik u Kaznionici Lepoglava tužio je državu i tražio 120.000 kuna odštete zbog, po njemu, neprihvatljivih uvjeta odsluženja kazne.

Na Županijskom sudu u Varaždinu osuđen je na tri godine i devet mjeseci zatvora. U tužbi je naveo da je bio u sobi površine 9,40 kvadrata sa četvero zatvorenika, sa zajedničkim WC-om izvan sobe i zajedničkim tušom s dvije kabine koji koriste svi zatvorenici na odjelu, njih više od 50.

Jedno je vrijeme boravio u sobi od 30 kvadrata s 12 zatvorenika. Uvjeti izdržavanja kazne u Kaznionici Lepoglava bili su, smatra, nečovječni i ponižavajući, a smještaj odgovara standardima u pogledu zdravlja, higijene, prostora i klimatskih uvjeta. Sobe, ističe, nemaju veličinu niti zapremninu koja je propisana, a to je za svakog zatvorenika najmanje četiri kvadrata prostora i 10 prostornih metara zračnog prostora.

U WC-ima nema tople vode, a ne mogu se ni zaključavati s unutarnje strane. Tuševi su, opisao je, izvan svih higijenskih standarda i normi, medicinska pomoć ne odgovara standardima, sobe su pune prljavštine... Sud je odbacio tužbu, a bivši će zatvorenik morati platiti troškove sudskog postupka. I odvjetnika. Sličnih tužbi proteklih je godina bilo više od stotinu i većina ih je odbačena.

Država se branila da sve sobe imaju odgovarajuće zdravstvene, higijenske i klimatske uvjete te da su tužitelju bili dostupni čista odjeća i rublje, posteljno rublje, toaletni papir, sredstva za čišćenje i pitka voda 24 sata. Prostorije su čiste, suhe, s dnevnim i umjetnim svjetlom i mogućnošću stalnog provjetravanja, opremljene su radijatorima koji su uključeni u sustav automatski podešenog centralnog grijanja, a u Kaznionici postoje odvojeni, stalno dostupni sanitarni uređaji i tuševi s osiguranom privatnošću, koji omogućavaju obavljanje fizioloških i higijenskih potreba u čistim i primjerenim uvjetima.

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
13:09 12.05.2022.

žele hotelski smještaj A kategorije? trebalo bi njih na javne radove a ne luksuz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije