Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko prijateljstvo

Bivši ruski veleposlanik prisjetio se Bandića: Apsurdna smrt mu nije dopustila da ostavi još dublji trag

Zagreb: Na Remetine?koj cesti sve?ano otvorena benzinska postaja Lukoil
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
28.02.2023.
u 09:49

"Pozivam hrvatske vlasti da ovjekovječe sjećanje na ovu legendarnu osobu, da mu podignu dostojne spomenike na grobu i u gradu Zagrebu na jednom od trgova koji nosi ime ovog velikog gradonačelnika rekordera, koji je djelovao kao gradonačelnik Zagreba više od 20 godina, stoji u eseju bivšeg ruskog veleposlanika u Hrvatskoj", Anvara Azimova.

U povodu druge obljetnice otkako je iznenada preminuo najdugovječniji gradonačelnik Milan Bandić, bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov sjetio se svog velikog prijatelja te mu posvetio esej u kojem je naglasio da će uspomena na prijatelja uvijek živjeti.

"Dana 28. veljače navršavaju se dvije godine od smrti dragog Milana Bandića, svijetle pojave u hrvatskom političkom životu, talentiranog te karizmatičnog lidera za sva vremena. Sudbina me povezala s Milanom 2015. godine, a naše čvrsto bratsko prijateljstvo također nije bilo slučajno – rođeni smo na isti dan 22. studenoga i sve godine provedene u Hrvatskoj slavili smo ovaj dan s bliskim prijateljima i svake godine naše prijateljstvo samo je raslo jače.

Video: Bandić je u Zagreb došao s jednim kovčegom, radio je u hladnjači

Milan je originalan i izvanredan političar, promišljen strateg i iskusan taktičar koji je mogao gledati unaprijed i predvidjeti budućnost. Kao svaka svijetla ličnost, naravno, nije bio bez mana, ali one su prije bile nastavak njegovih vrlina.

Milan je bio neobično ljubazan, nametljiv i svrsishodan političar, uživao je najveći autoritet, i predsjednika i šefa Vlade, s njim je računalo najmanje dvadesetak saborskih zastupnika, bio je voljen i obožavan u narodu, i ne samo u Zagrebu. Njegov utjecaj i autoritet rasli su svakim danom i samo mu apsurdna smrt nije dopustila da ostavi još dublji trag u hrvatskoj politici.

Pa brižno čuvajmo baštinu ovog jedinstvenog grumena koji je sanjao samo o jednom – da Zagreb i Hrvatska budu uspješni i napredni. Tome je bila posvećena sva njegova plemenita svestrana djelatnost, koja se nije svidjela svima, ali istinski domoljubi Hrvatske razumjeli su sve, kao i to da je Milan ispred svog vremena i da radi za dobro Hrvatske i njezinu svijetlu budućnost!

Pozivam hrvatske vlasti da ovjekovječe sjećanje na ovu legendarnu osobu, da mu podignu dostojne spomenike na grobu i u gradu Zagrebu na jednom od trgova koji nosi ime ovog velikog gradonačelnika – rekordera, koji je djelovao kao gradonačelnik Zagreba više od 20 godina. Siguran sam da će plemeniti potomci zauvijek pamtiti ovog jednog od najistaknutijih političara Hrvatske, čije je ime zlatnim slovima upisano u povijest Zagreba i cijele države!

Podsjećamo na te i volimo te, naš dragi Milane. Za nas ti uvijek ostaješ besmrtan, ostavio si najdublji trag u našim srcima i dušama. Hrvatska će te pamtiti uvijek!" stoji u eseju.

Zagreb: Na Remetine?koj cesti sve?ano otvorena benzinska postaja Lukoil
1/15

Iako je prije tri godine napustio Hrvatsku i živi u Moskvi, u intervjuu za Specijal Večernjeg lista u povodu godine dana ruske invazije na Ukrajinu, s ljubavlju, nostalgijom i ponosom Azimov je govorio o Hrvatskoj.

"Hrvatska mi je najdraža zemlja i sretan sam što imam barem 100 bliskih prijatelja s kojima se i dalje dopisujem. Nažalost, nakon događaja u Ukrajini oko 20 od 100 osoba prestalo mi je odgovarati i to shvaćam, ne znaju svi pravu istinu, nije Rusija, nego su SAD, NATO i EU već dulje vrijeme planirali provokaciju protiv Rusije, koristeći Ukrajinu kao instrument za slabljenje i izolaciju moje zemlje. Ali taj je proturuski projekt propao, više od 100 zemalja nije se pridružilo sankcijama i proturuskoj histeriji.

Najbliži prijatelji tijekom moga petogodišnjeg boravka u Hrvatskoj bili su Milan Bandić i hotelijer Anđelko Leko. Ponosan sam što su i dalje moji bliski prijatelji žive legende Hrvatske: Stipe Mesić, Mate Granić, Budimir Lončar, Ivan Čermak, Enver Moralić i moja mnoga druga braća.

Bio sam otvoren i iskren diplomat, volio sam vašu izvrsnu zemlju i njezine iznimno prijateljske ljude. Dao sam doprinos razvoju naših odnosa u različitim poljima. Samo se nadam da moja ostavština neće biti uništena sadašnjom negativnom slikom u našim bilateralnim odnosima, što je uvelike odraz naše veze s Europskom unijom. Optimist sam i siguran sam da će naši odnosi s EU i mojom voljenom Hrvatskom biti obnovljeni u našem zajedničkom interesu", kazao je. 

Ključne riječi

Komentara 10

NS
Nemanja_Stoisavljević
12:49 28.02.2023.

Pokojna Kriminalčina nezapamećena u višestoljeznoj povijesti Hrvatske. Pokrao cifru u iznosu nekoliko godišnjih proračuna grada Zagreba zajedno sa svpjom mafijaskom kamarilom. Sjetimo se samo nekoliko desetaka puta napuhanih faktura za zlatne WCe, mafijaškog Adventa, zlatne nadstresnice, zamjene zemljišta na štetuu grada, penthausa za koji nije imao pokriće, i doslovno stotina drugih afera

LU
lucio2
10:46 28.02.2023.

Ruski mafijas i putinovac odaje hvalospjeve hrvatskom mafijasu. Tragikomicno.

EB
Em-Be.123
10:39 28.02.2023.

Bože nas sačuvaj njegovih tragova....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije