Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZBIJENA MEĐUNARODNA KRIMINALA SKUPINA

Bivši bugarski stolnotenisač sumnjiči se da je koristio satelite kako bi varao - kladionice

Foto: Europol
1/2
19.09.2023.
u 08:47

Europol navodi da su se pripadnici kriminalne skupine ovim manevrom koristili uglavnom se kladeći  na rezultate u azijskim i južnoameričkim nogometnim ligama te Bundesligi.

Što povezuje nogomet i stolni tenis? Većina ljudi bi rekla ništa. I to je točno za sve osim za one koji se vole - kladiti. A to klađenje, odnosno namještanje sportskih rezultata sada je dovelo do  međunarodne policijske akcije, koja je krenula iz Španjolske, a potpomogli su je Europol i  Interpol.

Sve je zapravo počelo 2020. kada su organi reda otkrili niz sumnjivih online klađenja na rezultate međunarodnih stolnoteniskih turnira. To je bilo dovoljno da se zagolica istražiteljska znatiželja te pokrene  međunarodna policijska suradnja, koja je  otkrila da je u Španjolskoj osnovana kriminalna mreža koju čine državljani  Bugarske i Rumunjske. Utvrđen je i njihov modus operandi: namještali su rezultate raznih sportskih natjecanja van Španjolske, pri čemu su se obilato koristili tehnologijom, odnosno satelitima. Sumnja se da su satelite koristili kako bi razna sportska natjecanja snimali uživo, a prioritet im je bio da to naprave prije no što rezultati raznih sportskih natjecanja stignu do kladionica. Osim toga, sumnja se da su se koristili i drugim manje sofisticiranim sustavima, koji su im omogućavali da detektiraju signale prije no što stignu do kladionica. Drugim riječima, koristeći se ovim novim načinom djelovanja, pripadnici kriminalne organizacije su se mogli sigurno kladiti jer su unaprijed znali rezultat utakmica i drugih sportskih događanja. Tako su počinili niz prevara, a vođa te kriminalne organizacije, inače bivši bugarski stolnotenisač, je  kako tvrdi Europol, korumpirao i neke nogometaše koji su igrali za rumunjske klubove, prije svega nogometne.

VEZANI ČLANCI

Europol navodi da su se pripadnici kriminalne skupine ovim manevrom koristili uglavnom se kladeći  na rezultate u azijskim i južnoameričkim nogometnim ligama te Bundesligi. No sumnja se da su,  ciljali i na UEFA Ligu nacija, Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. te ATP i ITF teniske turnire. Kako bi zameli tragove,  prilikom uplate oklada nisu koristili svoja već tuđa imena. Osobe na čije su ime uplate glasile, kasnije bi podigle dobitak te ih dale osumnjičenicima. A da bi sve išlo glatko, kako se sumnja u priču su upleli  i vlasnika jedne velike kladionice kojeg su podmitili. Tijekom ove policijske akcije uhićene su 23 osobe, među kojima  je i vođa kriminalne organizacije. Pretražene su četiri kuće, a tijekom akcije zaplijenjene su dvije kuće, tri luksuzna vozila, dva velika satelitska tanjura, uređaj za ometanje signala, 47 bankovnih računa, 80 mobitela, oko 13.000 eura...

Iz Europola ističu i da su pripadnici ove kriminalne  organizacije bili blisko povezani s nekim drugim kriminalnim skupinama diljem Europe,  a  posebno se istraživalo i namještanje nogometnih utakmica u Rumunjskoj  jer je  tamo kriminalna mreža bila najaktivnija.  Cijela akcija trajala je nekoliko mjeseci, a početkom rujna Španjolskoj je izručen  bivši bugarski stolnotenisač,  organizator cijele te priče.  Dio pripadnika kriminalne skupine je još u bijegu, a  istraga još nije dovršena jer se pokušavaju identificirati i korumpirani sportaši koji su upleteni u ovu priču.

VIDEO Izgorio noćni klub Mint u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije