Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA PRIMANJE MITA

Bivši austrijski vicekancelar u ponovljenom procesu oslobođen krivnje

Be?: Sebastian Kurz i Hans-Christian Strache predstavili su novu koalicijsku vladu
Foto: EXPA/ Michael Gruber
10.01.2023.
u 16:12

Navodi se da je tako završio zbog toga što odvjetništvo nije pronašlo dovoljno dokaza za korupcijske radnje bivšeg vicekancelara

Bivši austrijski vicekancelar i šef Austrijske slobodnjačke stranke (FPÖ) Hans-Christian Strache u utorak je, u ponovljenom procesu, oslobođen optužbe za korupciju i zloupotrebu položaja. „Hans-Christian Strache je oslobođen optužbi zbog pomanjkanja dokaza“, priopćio je pokrajinski sud u Beču.

Strache je u kolovozu 2021. osuđen na 15 mjeseci uvjetne zatvorske kazne zbog optužbi da je kao vicekancelar utjecao na promjenu zakona u korist vlasnika jedne privatne klinike. Vlasnik klinike je zauzvrat donirao 12.000 eura u korist FPÖ-a, a čijem čelu se Strache nalazio u tom trenutku.

Isti sud je godinu dana kasnije poništio presudu uz obrazloženje da u prvom procesu nisu u obzir uzeti olakšavajući dokazi. U ponovljenom procesu, koji je u utorak završio oslobađajućom presudom, navodi se da je tako završio zbog toga što odvjetništvo nije pronašlo dovoljno dokaza za korupcijske radnje bivšeg vicekancelara.

Proces iz kolovoza 2021. je prvi proces koji je uslijedio nakon istraga koje su pokrenute u jeku tzv. Ibiza skandala, kada je Strache, u svibnju 2019., tajno snimljen u pokušaju da navodnom ruskom oligarhu osigura državne poslove u zamjenu za potporu tijekom predizborne kampanje.

Ovaj skandal je doveo do raspada tadašnje demokršćansko-liberalne koalicije na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom.

VIDEO Vozači satima čekali na graničnom prijelazu: 'Hrvati misle da su bogovi jer su u Schengenu'

Komentara 2

XA
xaron
21:34 10.01.2023.

Cilj i nije bio da ga osude, nego da ga ( zajedno sa Kurtzom ) uklone iz politike. To su i postigli

Avatar nekakav
nekakav
20:49 10.01.2023.

Nisu nikad ni imali nešto protiv njega opipljivog. Namještaljka one bosanke koja je glumila ruskinju, i kao nudila nešto. Lik nije na ništ ni pristao, a mediji, znamo čiji, su sve prikazali kao rusko miješanje. Iza svega je možda stajao i kancelar. Uglavnom, priča završila uzimanjem vlasti u ruke kancelara, koji je odradio naredbu do kraja, a nakon posla otišao na fino plaćeno mjesto u ameriku. Austrija pak ostala bez kurtza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije