Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irmgard Furchner (97)

Bivša tajnica nacističkog logora osuđena za sudioništvo u ubojstvima više od 10.505 ljudi

Ilustracija
Ilustracija/Pixabay
20.12.2022.
u 11:33

Kada je suđenje započelo u rujnu 2021., Irmgard Furchner je pobjegla iz svog doma za umirovljenike, a policija ju je na kraju pronašla na ulici u Hamburgu.

Bivša tajnica Irmgard Furchner (97), koja je radila za zapovjednika nacističkog koncentracijskog logora, osuđena je za sudioništvo u ubojstvima više od 10.505 ljudi. Iako je bila civilna radnica, sudac se složio da je bila potpuno svjesna što se događa u logoru u kojem je radila od 1943. do 1945. godine. Furchner, jedna od rijetkih žena kojoj se sudilo za nacističke zločine u desetljećima, dobila je dvije godine uvjetne zatvorske kazne.

Smatra se da je oko 65.000 ljudi umrlo u užasnim uvjetima u Stutthofu. Stutthof, koji se nalazi u blizini današnjeg poljskog grada Gdanjska, koristio je različite metode za ubojstvo svojih zatočenika, a tisuće su tamo umrle u plinskim komorama, navodi BBC.

Sud u Itzenhoeu u sjevernoj Njemačkoj saslušao je preživjele iz logora, od kojih su neki umrli tijekom suđenja. Kada je suđenje započelo u rujnu 2021., Irmgard Furchner je pobjegla iz svog doma za umirovljenike, a policija ju je na kraju pronašla na ulici u Hamburgu.

U Njemačkoj se od 2011. godine dogodio niz kaznenih progona, nakon što je osuda bivšeg čuvara nacističkog logora smrti Johna Demjanjuka postavila presedan da je biti čuvar dovoljan dokaz za dokazivanje sudioništva. Ta je presuda, također, značila da bi se civilnoj radnici Furchner moglo suditi jer je radila izravno sa zapovjednikom logora, baveći se korespondencijom oko zatočenika Stutthofa. 

"Žao mi je što sam tada bila u Stutthofu, to je sve što mogu reći", kazala je tijekom suđenja. 

Povjesničar Stefan Hördler odigrao je ključnu ulogu u suđenju, prateći dvojicu sudaca prilikom posjeta mjestu logora. Posjetom je postalo jasno da je Furchner iz ureda mogla vidjeti neke od najgorih uvjeta u logoru.

Komentara 9

V0
Vlaskoulicanec3.0
11:46 20.12.2022.

O strahotama logora iz onoga doba ne moramo diskutirati. Ali: ovo je smijurija i farsa na petu potenciju! 78 godina nakon završetka rata sjetili su se osuditi tajnicu, ponavljam tajnicu!!!, zapovjednika logora. Osobu koja je bila zadužena za tipkanje! To je u mojim očima omalovažavanje svih žrtava! Osim toga po toj logici bi sve Nijemce koji su bili u 1945. godini 18 ili više trebalo osuditi za ratne zločine!

HO
Homophob
19:20 20.12.2022.

Sramotno relativiziranje zrtava nacizma! Ocito oni koji nemogu postici nista korisno ljudskom rodu u zivotu imaju potrebu cistiti svoje sinuse u tudem anusu! Dosli smo do sekretarica i podvornika koji su nosili zlocincima sendvice. Da li je slijedeci korak "apsiti" seljake koji su uzgajali svinje iz kojih su pravili salame za u te zlocinacke sendvice?

ND
Necijepljeni degenerik
11:59 20.12.2022.

Tajnici, tajnice, čuvari i ostali birokrati znaju pravu istinu o tome što se događalo i kolike su stvarne žrtve. Ali ta istina ne odgovara industriji holokausta. Pa, umjesto da im daju aboliciju pa da ispričaju istinu, oni su ih a priori proglasili krivcima samo zbog toga što su bili tamo, baš zato da drže jezik za zubima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije