Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARLAMENTARNI IZBORI

Kako će izgledati desna bitka za Dalmaciju: Protiv oslabljenih lista HDZ-a idu Petrov, Bulj, Tomašić...

Split: Kolinda Grabar Kitarović obratila se građanima i javnosti na skupu u hotelu Cornaro
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/3
24.05.2020.
u 20:19

HDZ-ov izbor kandidata za 9. i 10. izbornu jedinicu otežan je aferama

Dvije dalmatinske izborne jedinice oduvijek su utvrda HDZ-a. Na prošlim parlamentarnim izborima stranačke su liste u devetoj i desetoj izbornoj jedinici osvojile čak 15 zastupničkih mandata, a vjernost birača u Dalmaciji potvrdila se i na predsjedničkim izborima, kada je Dalmacija mahom birala HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović.

No na parlamentarne izbore 2016. godine HDZ je išao u drukčijim okolnostima – desno biračko tijelo nije bilo podijeljeno. HDZ-ov tadašnji partner Hrvoje Zekanović ovoga će se puta, međutim, kandidirati protiv HDZ-a, kao kandidat na koalicijskoj listi Hrvatskih suverenista i Škorina Domovinskog pokreta.

Krstičević odustaje?

Ova će koalicija kampanju zasigurno graditi i na „lijevim skretanjima“ Andreja Plenkovića, a uz Zekanovića, u devetoj izbornoj jedinici glasove desno orijentiranih birača lovit će i Mostov Miro Bulj. Desna konkurencija HDZ-u jaka je i u desetoj, splitsko-dubrovačkoj jedinici, gdje ih na odvojenim listama čekaju čelnici Mosta i Suverenista Božo Petrov i Ruža Tomašić. Kako bi se odupro udaru zdesna, HDZ će u ovim jedinicama morati ponuditi kadar koji će svjetonazorski moći parirati ovim izazivačima, no viđeniji dalmatinski HDZ-ovci u posljednje vrijeme muku muče s nizom afera.

Damir Krstičević, koji je kao prvi na HDZ-ovoj listi 2016. odnio daleko najveći broj preferencijskih glasova, nedavno je podnio ostavku na dužnost ministra obrane, kao moralni čin nakon pogibije dvojice vojnih pilota. U međuvremenu se našao i pod povećalom javnosti zbog stare priče o nekretninama koje je jeftino kupio od MORH-a, a za koje ni danas nije do kraja utvrđeno je li se radilo o jednom ili dva stana. Stranački vrh ipak je stao uz njega i želi ga vidjeti na čelu izborne liste, no sam Krstičević se premišlja. Odustane li od kandidature, u desetoj izbornoj jedinici mogao bi ga zamijeniti politički tajnik stranke Ante Sanader, no i on posljednjih dana proživljava teške trenutke zbog napada vezanih uz smrt 18 štićenika splitskog doma za starije.

Sanadera je zbog ovog slučaja napao predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji tvrdi kako u ovoj priči “Plenković štiti Sanaderova štićenika”. Sanader mu je jučer uzvratio da “partija neće suditi i donositi odluke o smjenjivanju i postavljanju“, no činjenica je da HDZ nije odgovorio na brojna pitanja vezana uz Ivana Škaričića, ravnatelja doma s najviše žrtava korone i ova priča mogla bi im predstavljati ozbiljan uteg u kampanji.

VIDEO: Bernardić: Plenković štiti Sanaderova štićenika

S aferama muku muče i u susjednoj, Šibensko-kninskoj županiji, gdje im se u nositeljicu liste s prošlih izbora Branku Juričev-Martinčev upire prstom zbog vile koja je nikla na zemljištu njezina supruga, na poljoprivrednom otočiću na kojem gradnja nije predviđena.

“Uskrsnuo” Kalmeta

Županijska organizacija HDZ-a ponovo ju je kandidirala u Sabor, no u neformalnim razgovorima poručuju kako očekuju da će Juričev-Martinčev pravodobno odgovoriti na sva pitanja. Na listi nema šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, koji je sam otklonio kandidaturu, a koji je u fokusu zbog istrage o navodnoj iznudi i krađi novca iz sefa u svojoj kući. Iako je Pauk u ovoj priči oštećenik, za političara je uvijek neugodno kad se javno pretresa iznos koji čuva u sefu.

Iz Zadarske županije na listu je ponovo predložen Božidar Kalmeta, čiji su problemi sa zakonom odavno poznati. U stranci je već rehabilitiran funkcijom pomoćnika glavnog tajnika pa ostaje vidjeti hoće li ga Plenković ovoga puta predložiti i za Sabor.

Komentara 47

ST
stefj
20:26 24.05.2020.

Sve se više čini da će ovi izbori biti potop HDZ-a. Škoro prevladava u Slavoniji, Škoro i Most ozbiljno prijete u Dalmaciji, na sjeveru i jugozapadu HDZ nikada nije dobro stajao... Vrlo je izgledan jedan od najlošijih rezultata HDZ-a u povijesti, daleko, ali baš jako daleko od tih 60 zastupnika koliko Plenković priželjkuje...

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
20:41 24.05.2020.

Za HDZ bi bilo bolje da odmah uđe u predizbornu koaliciju s Pupovcem, inače neće prijeći prag.

TM
Tata_mata
20:37 24.05.2020.

Prekrasna slika još im fali Škaričić i svi su tu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije