Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo roditeljima

Biskupi pozivaju roditelje da bez straha upisuju djecu na vjeronauk

Srednja skola
Damir Špehar/PIXSELL
27.06.2012.
u 13:40

Ogorčeni smo činjenicom njegova stalnog dovođenja u pitanje kao redovitoga predmeta u okviru osnovnoga i srednjeg školstva, piše u pismu

Hrvatski biskupi uputili su pismo katoličkim roditeljima i vjeroučenicima u kojemu ih pozivaju da "bez straha upisuju djecu na vjeronauk u školi". Naime, biskupi kažu kako se vjeronauk u našoj javnosti često predstavlja kao nepotreban.

"Ogorčeni smo činjenicom njegova stalnog dovođenja u pitanje kao redovitoga predmeta u okviru osnovnoga i srednjeg školstva. K tomu i činjenicom različitih oblika diskriminacije vjeronauka kao predmeta. To predstavlja izravno obezvrjeđivanje prava vas roditelja i vaše djece da odgajate u skladu sa svojim uvjerenjem te prava na slobodu očitovanja kršćanske vjere odabirom i pohađanjem vjeronauka u školi. Nažalost, sve to često rađa povlačenjem roditelja u 'anonimnost šutljive većine', dok se rijetki pojedinačni primjeri ispisa iz vjeronauka predstavljaju kao redovita pojava te tumače da je taj predmet neprivlačan", pišu biskupi i pozivaju i roditelje na "upoznavanje otajstva kršćanske vjere i na vjeronauku u školi".

"Vama, draga djeco i mladi, od srca poručujemo: otkrivajte svakodnevno radost vjere iz koje možete crpiti trajnu ljubav i snagu za svoj život. Pohađanjem vjeronauka u školi već svjedočite da ste prosvijetljeni u umu i srcu Gospodinovom riječju te da ste izabrali život koji nema kraja", pišu biskupi vjeroučenicima.

 

Ključne riječi

Komentara 106

CH
Charles
13:58 27.06.2012.

Ogorčeni smo činjenicom stalnog naturanja vjeronauka kao redovitoga predmeta u okviru osnovnoga i srednjeg školstva. K tomu i činjenicom različitih oblika diskriminacije učenika koji ne idu na vjeronauk. To predstavlja izravno obezvrjeđivanje prava vas roditelja i vaše djece da odgajate u skladu sa svojim uvjerenjem te prava na slobodu očitovanja odabirom i pohađanjem izbornih predmeta u školi. Nažalost, sve često rezultra priklanjanjem roditelja ka 'gluposti većine', dok tek rijetki pojedinačni primjeri ispisa iz vjeronauka predstavljaju slobodni i racionalni iskorak i otpor manjine izmanipuliranoj većini. Vama, draga djeco i mladi, od srca poručujemo: otkrivajte svakodnevno da ste slobodne osobe, da nitko ne smije vama manipulirati i da iz toga crpite snagu za svoj život. Pohađanjem vjeronauka u školi svjedočite da ste izmanipulirani u umu i srcu, te da ste izabrali život u kojemu će drugi, a ne vi osobno, upravljati njime.

KO
Kojot
14:01 27.06.2012.

Famozno je kako crkva vjecito i svakodnevno place da ju se sikanira, blati, kako ju komunisti istrebljuju a svake godine dobivaju sve vise prava i nekretnina. Cast iznimkama i ljudinama od svecenika koje sam kroz godine sreo i sa kojimim sam vodio izuzetno zanimljive razgovore ali ustanova je postala tako...degutantno odvratna i pretila... :(

LI
linalena
20:25 27.06.2012.

...bez straha..... ovo je nedostojno Crkve, kao netko proganja vjernike! Sramotno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije