Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANIO IM SVECA

Biskup Košić: Zaprepašten sam, jednako slave i sveca i partizane

'24.01.2010., Zagreb - Pravoslavna crkva, zajednicka molitva, Vlado Kosic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
09.09.2012.
u 17:43

Moj grad Sisak i cijela Hrvatska moraju odlučiti hoće li slijediti Krista ili antikrista, poručio je Košić

Sisačka biskupija proglasila je autorsko pravo na korištenje imena Svetog Kvirina, zaštitnika našeg Grada Siska. Naime, biskup Vlado Košić zabranjuje da se ime sveca Kvirina ubuduće koristi na turističkoj manifestaciji Keltska noć, koja je ove godine održana u subotu, 09. rujna. Biskupa je zasmetala činjenica da je u Sisku, mjestu gdje je stolovao biskup Kvirin, osnovan 1. partizanski odred.

- Ostao sam zaprepašten, ljut, kada sam vidio da se na istoj priredbi u Sisku, koji voli za sebe reći da je grad hrvatskih pobjeda, jednako slave Sveti Kvirin, sisački biskup i mučenik i zaštitnik toga grada, te partizani, zločinci koji su rušili crkve i ubijali živu crkvu. Moj grad Sisak i cijela Hrvatska moraju odlučiti hoće li slijediti Krista ili antikrista, jer ne mogu jedno i drugo. Stoga zabranjujem ubuduće bilo kakvu upotrebu imena i lika Svetog Kvirina zajedno sa zločincima partizanima. Kao katolički biskup imam na to pravo i tražim da svi koji u bilo kakvim svjetovnim sadržajima žele koristiti lik i djelo Svetog Kvirina i drugih katoličkih svetaca, moraju dobiti dopuštenje od Biskupije - rekao je Košić.

Ova izjava data je na misi u Zrinu, mjestu koje su partizani uništili 1943. godine. Keltska noć je tradicionalna manifestacija koju organiziraju Turistička zajednica grada Siska i Grad Sisak pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, a koja preko splavi koje prolaze rijekom Kupom slikovito dočarava povijest grada od vremena kad su Siskom vladali Rimljani pa do modernog doba. Na splavima je ove godine bilo ukupno deset tematskih cjelina: ‘Vile i stvaranje Siska’, ‘Kelti’, ‘Sveti Kvirin’, ‘Bitka s Turcima’, ‘Gradnja bolnice’, ‘Predstava Juran i Sofija’, ‘ Dolazak parobroda Florisdorf’, ‘Obrtnička komora’, ‘Prvi partizanski odred’ i ‘Domovinski rat’.

Komentara 307

DU
Deleted user
17:54 09.09.2012.

samo naprijed Biskupe ima tamo puno postolara i bravara

MI
milenadabic
17:55 09.09.2012.

Eno sad, partizani rusili crkve. Koje? Gdje? Kakav Antihrist, kave glupe price o tome. To su podmetanja.

YI
yinayena
20:34 09.09.2012.

Ili češ kako Košić kaže, ili izopćenje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije