Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLOKADA Skupa cijena neučinkovitosti u rješavanju žalbi na tendere

Birokracija ‘zarobila’ 3,5 milijardi maraka

27.01.2009.
u 23:00

Zbog sporog rješavanja žalbi na tendere, u birokratskim labirintima u Bosni i Hercegovini “zarobljeno” je oko 3,5 milijardi konvertibilnih maraka. Tolika je, naime, vrijednost ugovora, odnosno poslova čija je provedba blokirana zbog neučinkovitog rješavanja priziva u Uredu za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine. Rad ove državne institucije više puta je bio predmetom rasprave na sjednicama Parlamenta BiH, a bilo je nesporazuma i na relaciji Vijeće ministara - rukovodstvo institucije.

Komplicirana situacija
Situacija se do te mjere bila zakomplicirala da je u jednom trenutku iznos “zarobljenih” sredstava dostizao i pet milijardi KM.

-Imali smo prepisku između direktora tog ureda i predsjedatelja Vijeća ministara oko donošenja poslovnika o radu ureda i popuni radnih mjesta. Direktor ureda je tvrdio kako nije utvrđen način na koji se to radi, ali im je poručeno da trebaju usvojiti predloženi pravilnik.

U Parlamentu smo dali potporu Vijeću ministara da se to uradi. Oni su nakon toga djelomično popravili svoj rad, pa posljednji podatak koji imamo navodi da je iznos sredstava u neriješenim slučajevima 3,5 milijardi konvertibilnih maraka, kaže dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Milorad Živković.

Zaustaviti odlaganje
Prilična neučinkovitost u rješavanju žalbi na tendere dala je povoda strankama iz Republike Srpske da zatraže povrat ove nadležnosti entitetima.

Kako bi se to dogodilo, Parlament Bosne i Hercegovine bi morao derogirati zakon koji je svojedobno nametnuo visoki predstavnik. Ovakav prijedlog nije naišao na potporu stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine, pa je jedini mogući izlaz iz nezavidne situacije u kojoj se našla država - pospješiti rad postojećeg ureda kako bi bio učinkovitiji u rješavanju žalbi.

- Ured se mora više baviti svojim poslom i ne dopustiti da se rješavanje zahtjeva po žalbama toliko odlaže. Ovakvo stanje je neprihvatljivo, kaže Živković.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije