Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porod u helikopteru

'Bio sam pilot u obrani zemlje, ali ovako se nikad nisam osjećao'

beba u helikopteru (1)
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/4
30.08.2013.
u 20:41

Liječnici kažu da nije čudo što se beba požurila jer je majci Ivani Foretić (36) iz Žrnova na Korčuli to treći porođaj

Ivana Foretić (36) iz Žrnova na Korčuli rodila je zdravog dječačića teškog 4100 grama u helikopteru HRZ-a i PZO-a iznad Bračkog kanala, na hitnom medicinskom letu od Korčule do splitskog rodilišta u petak u 4.30 sati!

Dobro i majka i dijete

Mama i beba su dobro, kaže Deni Korelović, pročelnik Odjela za ženske bolesti i porode splitskog KBC-a. Majci je ovo treći porod pa nije ništa neobično što je beba izašla na svijet puno brže nego što je njegova mama to očekivala, a zahvaljujući intervenciji posade, u čijem sastavu su i liječnik te medicinski tehničar, sve je prošlo u najboljem redu. U zrakoplovnoj bazi u Divuljama, odakle svakodnevno helikopteri uzlijeću na intervencije medicinskog transporta, rođenje bebe na letu tema je koja je uzburkala emocije i najtvrdokornijih vojnika.

– Bio sam pilot u Domovinskom ratu, 20 godina vozim ovaj helikopter i nikada se tako nisam osjećao. Bilo je slučajeva da su se rađale bebe u zraku, ali ja to nikada prije nisam doživio. Kada je dječak zaplakao i kada smo shvatili da je sve dobro prošlo, nemoguće je ostati ravnodušan. Bili smo presretni! – kaže nam kapetan bojnik Ivica Šunić.

Uz njega u helikopteru su bili kopilot natporučnik Zoran Jelić, tehničari letači, natporučnik Božo Kuduz, nadnarednik Vladimir Zelić te dr. Nikica Tole i medicinski tehničar Dubravko Prkačin. Posada je poziv za hitni medicinski let od službe 112 zaprimila u 3.05 sati. Na Korčuli su bili u 3.30. Preuzeli su trudnicu da bi je prevezli do splitskog rodilišta i sve je izgledalo kao rutinski, svakodnevni zadatak. Međutim, vrlo brzo postalo je jasno da beba ne može čekati.

Odmah “krstio” Prkića

– Ovo mi je prvi samostalni porođaj u životu. Adrenalin je skočio, srce mi je lupalo kao ludo. Ali, usredotočio sam se na dijete i majku te uz pomoć tehničara Prkića i narednika Zelića, koji je preuzeo dužnost babice, sve je prošlo odlično. Morao sam napraviti jedan manji rez, epizotomiju, da bi beba izašla. Ugledali smo glavicu, potom je izašlo cijelo tijelo. Dječak je zaplakao, a potom “krstio” našeg Prkića jer se odmah pomokrio. Pogledao sam majku i ugledao zadovoljno lice i palac gore. Osjećaj je bio neopisiv – ispričao je dr. Tole. Helikopter nije opremljen za porođaje pa su bebu umotali u foliju za utopljivanje, a s obzirom na to da su za koju minutu bili na helidromu, a posteljica još nije izašla, odlučio je ne rezati pupkovinu nego ostaviti da taj posao dovrše splitski ginekolozi.

– Bilo mi je žao majke jer rađa u takvim uvjetima, a do rodilišta je trebalo još nekoliko minuta. Držao sam je za ruke, davao joj vodu, brisao joj čelo, a kada sam ugledao djetetovu glavicu, rekao sam liječniku: “Vrati ga nazad, sad ćemo stići!”. Šalu na stranu, ovo je bilo neopisivo iskustvo – kaže Vladimir Zelić. Čaroliju rađanja novoga života koja im se odigrala pred očima nitko od njih neće zaboraviti.

>>Drugi put u godinu dana na istom letu rođena beba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije