Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bilo bi čudo da Bandić izgubi od Ostojića. Tako bi "stranac" pobijedio "Zagrepčanca"

'13.10.2012., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic i zagrebacki zupan Stjepan Kozic otvorili su na Bocarskom domu izlozbeno-prodajni sajam Dani hrane i tradicijskih proizvoda. Vise od 50 obrtnika, zana
'Grgur Zucko/PIXSELL'
04.01.2013. u 12:00

Mnogi ne podnose Bandića, ali je njegova sraslost s metropolom nešto što Ostojić nema 
ni u začecima

Ušli smo u godinu lokalnih izbora koji će poprilično biti u sjeni velikoga obračuna u Zagrebu između Milana Bandića i Rajka Ostojića. Potkraj netom protekle godine Ostojić je po Milanovićevoj želji kao kandidat za gradonačelnika zamijenio Davora Bernardića, što je vjerojatno povećalo Bandićeve šanse. Ako ne ni zbog čega drugoga onda bar zbog dojma da je zamjena i učinjena zbog straha od višestrukoga pobjednika na izborima u metropoli. Ali nešto je drugo važnije: Ostojić ničim dosad nije posebno zadužio Zagreb i Zagrepčane, glavni grad se ni po čemu iznimnome ne može poistovjećivati s tim medicinskim stručnjakom niti on s glavnim gradom. Ostat će mu bljedunjav javni nastup, tipične političke fraze te ugled stranke (ili koalicije), koji je u državi sve slabiji, a ni u Zagrebu, gdje SDP ima vlast u Skupštini, nije osobit. Nitko nikad nije pokazao rezultate navodne ankete po kojoj Ostojić bolje stoji od Bernardića, pa mnogi s pravom pretpostavljaju da je riječ isključivo o Milanovićevoj samovolji. Poigravati se tako s političkom sudbinom Zagreba vrlo je riskantno i SDP-u bi se i te kako moglo osvetiti. A osveta bi mogla biti pogubna.

Ako Ostojić izgubi na izborima, stranka će toliko oslabjeti da bi joj se mogla zaljuljati vlast u državi. Vidjelo se kako Milanović preko medija tjednima potkopava Barnardićevu poziciju, kako se ovaj sve više ponaša kao zvijer na mučilištu i kako ga na kraju Milanović bez ikakva objašnjenja uklanja po tipičnom staljinističkom diktatu i poslušnosti. Je li to Zagreb upamtio? Vidjet ćemo, ali zasad možemo reći da glavni grad ima vrlo istančan birački senzibilitet koji baš nije po mjeri stranačkog terora i autokrata.

Mnogi Zagrepčani ne podnose Milana Bandića, ali je njegova sraslost s metropolom nešto što Ostojić nema ni u začecima. Bandić je Zagreb i u negativnom i u pozitivnom značenju, i nitko otkad je samostalne hrvatske države nije u toliko mjeri postao jedno s nekom gradskom sredinom. Stoga bi bilo pravo čudo da izgubi u nadmetanju s Ostojićem. Tako bi “stranac” pobijedio “Zagrepčanca”, slučaj naviku, politička fraza političku spontanost, nametnuti kandidat izvornoga.

Bandiću se može koješta prigovarati, ali u ovom slučaju riječ je o demokraciji nasuprot autokratskom nametanju, o osobnoj odluci nasuprot odluci koja je nasilje nad osobom (jer Ostojić nije otprve prihvatio Milanovićevu zapovijed), o slobodnoj volji nasuprot zadanoj. Premda sam se koji put znao osvrnuti na Bernardićevu bezličnost, ipak je riječ o brutalnosti nad jednom karijerom i nad najvećom gradskom organizacijom SDP-a u zemlji. Tako se Ostojić kao kandidat za gradonačelnika pojavljuje kao Milanovićeva lutka koja bi trebala pobijediti živoga čovjeka koji iza sebe ima godine upravljanja Zagrebom. Neka stručnjaci kažu koliko je bilo uspješno, ali i nestručnjaci su vidjeli da je to upravljanje bilo opipljivo, da je Bandić uspostavio prisan kontakt sa svim zagrebačkim društvenim slojevima. Stoga će izbori za zagrebačkoga gradonačelnika biti jedan od najvećih političkih testova u samostalnoj Hrvatskoj. To jest - može li u metropoli pobijediti Milanović iz mraka svojih ambicija da sakaćenjem stranku disciplinira, ili će pobijediti Bandić sa svim svojim manama i vrlinama, ali manama i vrlinama koje su javnosti stalno izložene.

Ako Bandić izgubi, bit će to njegov najveći poraz jer je imao najslabijeg takmaca. Za Zagreb je ponižavajuće što trenutno najjača stranka u zemlji u posljednji trenutak mijenja kandidata za gradonačelnika, kao da nevjesti pred samo vjenčanje dovode novoga ženika. Ali i dosad su političari na različitim razinama, pa i najvišoj, odlučivali kao da su oni važniji od države, glavnog ili bilo kojeg drugog grada. Na primjer, Sanader je HDZ-u namjerno priredio poraz na dvojim predsjedničkim izborima, a onda je, na odlasku, mimo demokratskih pravila Jadranku Kosor postavio za predsjednika stranke i vlade. A Milanović se poigrava metropolom kao nekom svojom sinjskom vukojebinom.

Komentara 65

OB
-obrisani-
12:12 04.01.2013.

to i je maslo partije biraj između kuge ili kolere,jadan onaj koji nasjeda na partijske "izbore"

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
10:39 05.01.2013.

Ma ovaj Bandić može dobiti izbore samo po inerciji nesretnog i tupavog glasačkog tijela. Pa tko ga treba da još 4 godine provodi zulum u glavnom gradu, bez ijedne odlike gradonačelnika zapadnog tipa, da štuje Tita i dr Tuđmanu podariodari ledinu koja više priliči naziv Šetalište cucaka, da provodi rodijačku politiku, da zadužuje grad i dijeli pare koje nema, a onda sve svali na te iste građane Zagreba. Fuj.

OB
-obrisani-
12:10 04.01.2013.

Ivkosicu, tebi su uvijek bili drazi kriminalci, a taj kompleks partije te stvarno muci, pa nisi ti jedini bio u Savezu Komunista bilo je i drugih, pa ne trebas sad toliko napadat Sdp, vecina tih komunjara je u HDZu ili je poput tebe, jos cisti putra s glave....a staljinisticki novinar za sve rezime iz neke zabiti kao sto si ti sigurno nema nikoga pravo napadat s te pozicije, lijepi pozdrav 'rodoljube nas'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije