Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I DALJE ODMETNIK

Billy Kid ostao izvan zakona

Billy the Kid
AFP
03.01.2011.
u 12:26

Guverner Novog Meksika Bill Richardson do samog kraja svog mandata razmišljao je hoće li posmrtno pomilovati slavnog revolveraša i na kraju je ipak odlučio da neće

Kako je guverner na odlasku rekao, oko pomilovanja Billyja Kida razvilo se previše kontroverzi te je ipak odlučio ne proglasiti ga amnestiranim za ubojstva počinjena prije 130 godina:

– Smatrao sam da ne mogu ponovo napisati povijest – izjavio je demokrat Bill Richardson na staru godinu, na svoj zadnji dan u uredu, i dodao da je dokument o pomilovanju već bio napisan, ali odlučio je da ga neće potpisati.

Richardsonova nasljednica na položaju, republikanska guvernerica Susana Martinez izjavila je da neće ni razmišljati o pomilovanju Billyja Kida jer ima i bitnijih stvari u državi:

– Imamo toliko posla koji treba obaviti da nema smisla trošiti vrijeme na takve rasprave.

Na internetsku stranicu otvorenu kad se počelo razmišljati o pomilovanju Billyja Kida za ubojstvo šerifa Bradyja, za koje je osuđen na smrt (ali ne i za kasnija ubojstva predstavnika zakona, koje Billy počinio de facto u samoobrani jer mu tadašnji guverner Lew Wallace nije dao obećano pomilovanje, iako je Billy ispunio svoj dio pogodbe i svjedočio na sudu) stiglo je 430 glasova za pomilovanje i 379 protiv. Među onima koji su bili protiv pomilovanja, i koji su sad zadovoljni odlukom bivšeg guvernera Richardsona, jesu i potomci šerifa Patta Garretta i Lewa Wallacea.

Robert Utley, pisac vrlo cijenjene biografske knjige "Billy the Kid: Kratak i nasilan život", kaže da je dobro što Richardson nije posmrtno pomilovao Kida:

– Guverner Wallace bio je veliki romantičar i oni intervjui koje je dao tisku, i u to doba i 20 godina kasnije, dodatno zamućuju to pitanje. On je pretjerivao zbog književnog efekta, a reporteri su poslije to još dodatno dosolili. Ne vjerujem da mu je bilo obećano pomilovanje, samo pokušaj da ga se izuzme od kaznenog progona, što je obećanje koje Wallace nije uspio ispuniti. Ako Billy zaslužuje pomilovanje, dobit će ga od povijesti, a ne od guvernera Novog Meksika.

Komentara 1

KR
krilnik2
15:33 25.02.2011.

Pa nije pobio dosta Indijanaca da bi zasluzio oprost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije