Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zimsko ili ljetno računanje vremena

Biljana Borzan: Idemo na kompromis. Pomaknimo sat jednokratno za pola sata i tako ga ostavimo

Pomicanje sata
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/3
25.03.2022.
u 09:33

- Time bi se rješila EU blokada i ukinulo iritantno pomicanje sata, što želi velika većina građana. EU bi izašla iz okvira satnih vremenskih zona - piše Borzan na Twitteru.

Pomicanje sata je trebalo biti ukinuto, no države Europske unije se nikako ne mogu dogovoriti treba li ljetno ili zimsko računanje postati stalno. Stoga je Biljana Borzan, kao kompromis, predložila Europskoj Komisiji i Vijeću Europske unije da se sat pomakne -  jednokratno za 30 minuta i tako ostavi.

- Time bi se rješila EU blokada i ukinulo iritantno pomicanje sata, što želi velika većina građana. EU bi izašla iz okvira satnih vremenskih zona, kao Indija, Iran i Australija. Ideja je naišla na značajan interes u UK i njemačkim medijima - piše Borzan na Twitteru.

Na pitanje jednog korisnika bi li se sat, prema njezinoj ideji trebao pomaknuti i ostati pola sata "naprijed ili natrag", odgovorila je - između.

No Express navodi da bi se, po "očajničkom prijedlogu Europskog parlamenta" nakon četiri godine mijenjanje sata trebalo ukinuti na način da se u cijeloj EU na proljeće pomakne sat za pola sata unaprijed - i tu bi ostali. Ipak, kako pišu, nije jasno hoće li to stupiti na snagu ovog proljeća ili u budućnosti.

Ovo novo "30-minutno ljetno računanje vremena" značilo bi da kada je sunce najviše u podne, to bi uvijek bilo u 12.30 sati. Ovo je umjesto sadašnjeg sustava, gdje je najviša vrijednost u 12 sati tijekom zime i 13 sati tijekom ljeta, objašnjava Express.

Biljana Borzan, potpredsjednica Skupine socijalista u Europskom parlamentu, za list Berliner Morgenpost je rekla da bi taj potez mogao biti izlaz iz slijepe ulice u kojoj je rasprava zapela. Dodala je da će kompromis spojiti sve prednosti ljeta i zime.

Međutim, čak je i ovaj prijedlog usporio. Komisija EU i Vijeće država članica izbjegle su donijeti odluku i jasno su stavili do znanja da se za sada ništa neće dogoditi. 

Komentara 14

MK
milutin kekin
09:46 25.03.2022.

Baš sam ponosan i sretan što nas najbolji i najsposobniji među nama predstavljaju u EU parlamentu.

EL
EldersWisdom
10:40 25.03.2022.

Nova vremenska zona? To moze predloziti samo netko tko ne razmislja dalje od sata na svojoj ruci.

PE
Pendrek57
18:35 25.03.2022.

Ne postoji ljetno ni zimsko racunanje sati. Postoji samo jedno, a to je ovo sto do ove Nedjelje imamo. Tu promjenu sati su nam napravili umobolni politicari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije