Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispred semaforiziranih križanja

'Bike box' još uvijek nepoznanica, čak i policiji: Evo čemu služi

Foto: Facebook
1/3
29.05.2020.
u 10:43

"Bike box" trebao bi omogućiti ravnopravnu upotrebu prometnica svim prometnim skupinama, a prema tome, na toj površini nije mjesto automobilima

Sindikat biciklista jučer je na svom Facebook profilu podijelio fotografiju koja prikazuje da ni policijski službenici nisu u potpunosti sigurni što znači crvenom bojom pobojan dio ispred semafora.

Crveni dio ispred semafora naziva se "bike box", a služi kao površina za zaustavljanje bicikala ispred semaforiziranog križanja. "Bike box" bi trebao omogućiti ravnopravnu upotrebu prometnica svim prometnim skupinama, a prema tome, na toj površini nije mjesto automobilima.

Površina za zaustavljanje biciklista ispred semaforiziranih križanja služi i boljoj vidljivosti biciklista u raskrižju, posebno prilikom skretanja. S obzirom da su smješteni na početku svoje trake, svima su vidljivi, ne stoje u mrtvom kutu vozila koja skreću te mogu neometano krenuti. 

Ova je fotografija uslikana u Kranjčevićevoj ulici koja je uz Gajevu, Primorsku, Preradovićevu i nekoliko drugih zagrebačkih ulica među prvima dobila zaustavni prostor za bicikliste. 

Osim što se vozači automobila često ne pridržavaju pravila, "bike box" se pogrešno primjenjuje na još jedan način - i to na istom križanju na kojem je uslikano policijsko vozilo. U ulici Florijana Andrašeca postavljen je prije nekoliko dana, no, kako upozorava Sindikat biciklista, do njega ne vodi biciklistička traka. Prema Pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi iz 2016. godine, do svakog bi "bike boxa" ona trebala voditi, no na zagrebačkim cestama to nije slučaj ni nakon četiri godine provođenja ovog oblika signalizacije. 

Jeste li znali što znači iscrtani prostor ispred zebre na semaforu?

Komentara 11

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
13:35 29.05.2020.

Evo, anketa trenutno pokazuje da 30.62% poznaje, a 72.32% ne poznaje čemu služi bike box. To sveukupno čini više od 100% (točnije 102.94%). Samo se pitam jel se izbori za Sabor i za predsjednika isto vode na takav način, odnosno da imamo više glasova nego što je glasalo birača...

ZA
!zagreb!
11:21 29.05.2020.

Biciklisti prvo naučite na pješačkom sući sa bicikla ili se bar zaustaviti pa polako prijeći a ne sa 20+ km/h uletavati.

Avatar Warded
Warded
11:17 29.05.2020.

Sindikat biciklista???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije