Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije prvi incident

Bijeli nosorog ubio timariteljicu u salzburškom zoološkom vrtu

Novoro?eni južni bijeli nosorog u zoološkom vrtu u Dublinu
Foto: Niall Carson/PRESS ASSOCIATION
1/3
12.09.2023.
u 15:40

Više incidenata se u posljednjih nekoliko godina zbilo u salzburškom zoološkom vrtu.Timaritelji su, među ostalim, morali loviti pobjegle pingvine i geparde.

Nosorog u zoološkom vrtu u Salzburgu je pri jutarnjem hranjenju u utorak napao i ubio 33-godišnju timariteljicu životinja i teže ranio 34-godišnjeg timaritelja, koji je kolegici priskočio u pomoć. Nesreća se dogodila rano ujutro u ograđenom prostoru s bijelim nosorozima, od kojih je jedan napao i usmrtio timariteljicu životinja i ozbiljno ozlijedio kolegu koji joj je priskočio u pomoć.

Zbog teških ozljeda je timaritelj prebačen u bolnicu, javlja njemačka agencija dpa. Zoološki vrt je zbog incidenta zatvoren cijeli dan u utorak. Policija istražuje okolnosti nesreće, a dodatne informacije će otkriti na prijepodnevnoj tiskovnoj konferenciji. Više incidenata se u posljednjih nekoliko godina zbilo u salzburškom zoološkom vrtu.

Kako je novinarima na konferenciji za medije rekla direktorica ZOO-a Salzburg Sabine Grebner, nesreća se dogodila nešto prije 7 sati ujutro u ograđenom prostoru s bijelim nosorozima, od kojih je jedan, i to ženka po imenu Yeti napala i usmrtila timariteljicu životinja, kada ju je kod dnevne jutarnje njege htjela namazati štiftom protiv insekata.

“To je inače bio njen rutinski dnevni posao”, istaknula je Grebner. Napomenula je kako je timariteljica bila “vrlo iskusna” dodavši: “Uvijek je bila oprezna i vrlo razborita i imala je ekstremno dobar osjećaj za životinje”. Direktorica ZOO-a je rekla kako je “još uvijek nejasno, zašto je 30-godina stara nosorogica, koja je bila naučena na tu njegu, tako reagirala”. Istaknula je kako su sva četiri nosoroga dnevno jednako njegovana, kako su se bez problema dozvolili i četkati, te na poziv da dođu u ograđeni prostor za životinje dolazili, a kada im je trebalo vaditi krv, nije bila potrebna narkoza. Tim više je, prema riječima direktorice salzburškog ZOO-a nejasno, što se dogodilo da je nosorogica napala 33-godišnju timariteljicu, koja ju je svakodnevno hranila i čistila. “Točne okolnosti kako je došlo do nesreće, predmet su istrage”, rekla je, vidno tragičnom nesrećom pogođena direktorica, koja je u prvom popodnevnom dnevniku govorila i za televiziju ORF.

Kako saznajemo, usmrćena 33-godišnja timariteljica je Nijemica iz Bavarske, a njen teško ozlijeđen 34-godišnji suprug, koji je prebačen u Sveučilišnu kliniku u Sazburgu, je Austrijanac. Zoološki vrt je zbog incidenta zatvoren cijeli dan u utorak. Policija je još uvijek na terenu. U tijeku istrage biti će preispitane i evaluirane sve sigurnosne mjere. I optimirane, ako se pokaže potreba za to, izvještavaju mediji, pozivajući se na policijsko izvješće. Kako se je moglo čuti na Pressici, nosorozi su u principu “nježne i pametne životinje”, Jedini problem kod njih, barem do sada, je bila njihova ogromna težina.

Direktorica ZOO-a Salzburg je rekla da je nosorogica Jeti u ovom zoološkom vrtu od 2009. godine i da je u Austriju dopremljena iz jednog od životinjskih rezervata u Africi. Na ono što ukazuju domaći mediji je i više incidenata u posljednjih nekoliko godina koji su se dogodili u salzburškom zoološkom vrtu. Timaritelji su, među ostalim, navodno morali loviti pobjegle pingvine i geparde. Mediji podsjećaju kako ovo također nije prva smrtonosna nesreća takve vrste u Austriji. U bečkom zoološkom vrtu Schönbrunn je 2002. poginula timariteljica kada ju je napao jaguar. Drugi djelatnik istog zoološkog vrta je smrtno stradao 2005. nakon što ga je kljovama probio slon.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Snažna oluja pogodila Libiju, neki gradovi su potpuno uništeni

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije