Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USUSRET IZBORIMA

Bijela kuća zgrožena Trumpovom izjavom: 'Nisi platio? Ne, neću te zaštititi'

Former U.S. President Donald Trump attends a campaign event in Conway
Foto: SAM WOLFE/REUTERS
1/3
11.02.2024.
u 10:46

Budući da Trump vodi pred Bidenom u nekim anketama, europski saveznici brinu se da bi Trumpova pobjeda u studenom mogla ugroziti predanost SAD-a savezu

Bijela kuća je u subotu kao "užasnu i bezobzirnu" odbacila najavu bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da možda neće štititi saveznike u NATO-a od potencijalne ruske invazije. Trump je, prepričavajući sastanak s čelnicima NATO-a, tijekom političkog skupa u Južnoj Karolini u subotu, citirao predsjednika jedne "velike zemlje", koju nije imenovao, a koji ga je upitao: "Pa, gospodine, ako ne platimo, a ponovo nas napadne Rusija - hoćete li nas zaštititi?"

"Rekao sam: Nisi platio? Propustio si? Odgovorio je: Da, recimo da se to dogodi." "Ne, ne bih te zaštitio. Zapravo bih ih potaknuo da rade što god žele. Moraš platiti", prenio je vlastite riječi Trump. Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates, upitan o Trumpovim riječima, rekao je: "Poticanje invazije na naše najbliže saveznike od strane ubojitih režima je užasno i bezobzirno - i ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i naše gospodarstvo."

Sjevernoatlantski ugovor sadrži odredbu koja jamči međusobnu obranu država članica u slučaju napada. Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, bio je žestoki kritičar Sjevernoatlantskog saveza dok je bio predsjednik, više puta prijeteći da će se povući iz Saveza. Srezao je financiranje NATO-a i često se žalio da Sjedinjene Države plaćaju više od poštenog udjela.

Bates je rekao da je predsjednik Joe Biden, demokrat koji traži reizbor na predsjedničkim izborima u studenom, obnovio savezništvo SAD-a nakon što je preuzeo dužnost 2021., osiguravajući da je NATO sada "veći i vitalniji nego što je ikada bio". “Umjesto da poziva na ratove i promiče kaos, predsjednik Biden nastavit će jačati američko vodstvo i zalagati se za naše interese nacionalne sigurnosti – a ne protiv njih”, rekao je u izjavi objavljenoj u subotu navečer.

POVEZANI ČLANCI:

Budući da Trump vodi pred Bidenom u nekim anketama, europski saveznici brinu se da bi Trumpova pobjeda u studenom mogla ugroziti predanost SAD-a savezu, ali glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošlog je mjeseca rekao da ne misli da bi drugo Trumpovo predsjedništvo ugrozilo članstvo SAD-a. Stoltenberg, koji tjera države članice da povećaju izdvajanja za obranu, rekao je da europski saveznici povećavaju vojne doprinose i "kreću se u pravom smjeru". Trump i dalje napada transatlantski savez, pa je na predizbornom skupu prošlog mjeseca rekao da ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale Sjedinjene Države ako budu napadnute.

Što se tiče ruskog rata u Ukrajini, Trump je pozvao na deeskalaciju i prigovara zbog dosad potrošenih milijarda, iako je iznio nekoliko političkih prijedloga. Od invazije Moskve u veljači 2022., američka pomoć Ukrajini iznosi ukupno oko 75 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg, dok su druge članice NATO-a i zemlje partneri zajedno osigurale više od 100 milijardi dolara.

VIDEO Trump: 'Na rubu smo trećeg svjetskog rata!'

Komentara 23

VA
vadis1
18:00 11.02.2024.

Trump je potpuno upravu. Neces platit a hoces da te netko drugi brani?

DX
Dxxt90
10:58 11.02.2024.

Kanarinac potiče Putina da pokrene treći svjetski rat. Još jedna genijalna izjava koja dokazuje da nema pojma o svjetskoj politici.

LI
lider
11:08 11.02.2024.

Čudim se da Amerikanci podržavaju narcisa i psihopata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije