Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOSATNI SASTANAK

Obama saudijskom kralju izrazio zabrinutost zbog ljudskih prava

Barack Obama i Salman
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
21.04.2016.
u 07:22

"Dvojica čelnika potvrdila su povijesno prijateljstvo i duboko strateško partnerstvo između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije"

Predsjednik Barack Obama i saudijski kralj Salman razgovarali su na dvosatnom sastanku u srijedu o sukobima na Bliskom istoku, objavila je Bijela kuća i prenijela da je američki predsjednik izrazio zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u naftnoj monarhiji.

– Dvojica čelnika potvrdila su povijesno prijateljstvo i duboko strateško partnerstvo između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije – priopćila je Bijela kuća.

Razgovor s 80-godišnjim kraljem Salmanom pokušaj je Bijele kuće da smiri napetosti s dugogodišnjim saveznikom, prenose agencije. Odluke Obamine uprave – od odbijanja intervencije u Siriji protiv režima Bashara al-Assada do pregovora s Iranom, velikim šijitskim suparnikom – iznervirale su sunitske monarhije.

Medije koji su predviđali da će se održati sterilan susret koji će se svesti na službenu fotografiju, Bijela kuća je podsjetila da Washington i Rijad imaju čvrst savez dug više od 70 godina. 

– Odnos je uvijek bio složen, ali postoji temelj za suradnju oko zajedničkih interesa, posebice antiterorizma – tvrdi Ben Rhodes, bliski savjetnik Obame.

Obama je pohvalio humanitarnu pomoć Saudijaca Jemenu te govorio o potrebi da se pomogne više Iraku koji je pogođen džihadističkom skupinom Islamskom državom, a o sukobu u Siriji izrazili su potporu političkoj tranziciji, navodi Bijela kuća.

Prije sastanka s kraljem Salmanom američki predsjednik razgovarao je s prestolonasljednikom, šeikom Mohamedom binom Zajedom al-Nahajanom o regionalnim sukobima na Bliskom istoku, izvijestila je Bijela kuća i dodala da su se suglasili o potrebi okončanja sukoba u Jemenu i pružanja međunarodne potpore novoj vladi nacionalnog jedinstva u Libiji.

Sastanci američkog predsjednika sa saudijskim monarhom i prestolonasljednikom održani su uoči sutrašnjeg summita Vijeća za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva (GCC). Monarhije, a osim Saudijske Arabije, to su još i Kuvajt, Katar, Bahrein, Ujedinjenih Arapski Emirati i Oman očekuju jačanje američke vojne pomoći, ali i konkretnu pomoć za borbu protiv destabilizirajućih kibernetičkih napada.

Glavni tajnik GCC-a je rekao da će taj blok i SAD održavati zajedničke pomorske patrole kako bi zaustavile krijumčarenje oružja iz Irana. Američki dužnosnici kažu da se takve patrole već provode i nisu novost.

Većina monarhija GCC-a razočarana je Obaminim mandatima jer drže da se udaljio iz regije i dao time više prostora njihovu suparniku u regiji, Iranu.  Obama je rekao da želi uvjeriti zaljevske zemlje u vrijednost "hladnog mira" s Iranom koji će smiriti sektaške napetosti i omogućiti svim stranama da se usredotoče na suzbijanje najveće prijetnje svima, džihadističke Islamske države. 

Obamu u Rijadu prate ministar obrane Ashton Carter i savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice te direktor CIA-e John Brennan što govori da je u fokusu pitanje sigurnosti. 

U priopćenju Bijela kuća nije objavila jesu li razgovarali o zakonu koji je predložio američki Kongres, a koji bi, bude li prihvaćen, smatrao Saudijsku Arabiju odgovornom u nekoj mjeri za napade 11. rujna 2011. koje je počinila Al-Qa'ida.

Petnaest od 19 otmičara bili su državljani Saudijske Arabije, iako nijedna američka istraga do danas nije izvijestila o dokazima da je saudijska vlada podržavala napade.

Obama je rekao da se protivi tom zakonu jer bi on izložio SAD tužbama državljana iz drugih zemalja. 

Komentara 6

GV
golub Vaso
13:06 21.04.2016.

zabrinutost, ali nece soros i cia organizirati spontanu narodnu revoluciju, nije ga pitao o sponzoriranju terorizma, zato jer su u dealu

AO
ante.oreskovic75
13:17 21.04.2016.

Da se ne brine veliki demokrat mogao mu je kralj kao pokaznu vježbu u znak prijateljstva prirediti odsjecanje glave nekom jadniku koji ga je krivo pogledao.

DU
Deleted user
13:47 21.04.2016.

izrazio zabrinutost..a bombardirali libiju i ubili gadafija zbog "ljudskih prava" i sada Asada u Siriji. ahahaha, kad ovako nesto procitas pozelis da svaki dan neko akivira jednu nuklearnu nedje u americi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije