Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA POMOĆ Granična policija BiH dobiva nove moderne objekte

BiH ušteda od milijun maraka i puno bolje upravljanje granicom

04.01.2009.
u 23:00

Europska unija je u svom zadnjem izvješću zatražila od bh. vlasti da poboljšaju upravljanje granicom, što je jedan od temeljnih uvjeta za liberalizaciju viznog režima, ali i za proces integracije u EU.

Dio problema na koji ukazuje EU povezan je i s tehničkim, odnosno logističkim mogućnostima Granične policije i Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. Problem nedostatka odgovarajuće infrastrukture u pograničnom području uskoro bi trebao biti barem djelomično riješen zahvaljujući pomoći Europske komisije.

Montažni kontejneri
Granična policija mogla bi postati prva državna institucija koja će trajno riješiti pitanje smještaja i, što je još važnije, ojačati kapacitete za nadzor i kontrolu državne granice.

Sve donedavno, skoro dvije tisuće policijskih službenika u Graničnoj policiji radili su u neodgovarajućim uvjetima, a za zakup objekata regionalnih i drugih terenskih ureda godišnje se izdvajalo milijun maraka. Nakon što je nedavno napravljena zgrada središnjeg ureda u Sarajevu i vlastitim sredstvima kupljen prostor za smještaj regionalnog terenskog ureda u Višegradu, rukovodstvo Granične policije vrlo je blizu trajnog rješavanja i pitanja smještaja ostalih regionalnih ureda.

- Uz obećanu pomoć Europske komisije, vrlo skoro bismo trebali krenuti u izgradnju tri regionalna terenska ureda, u Čapljini, Bosanskom Grahovu i Bosanskoj Gradišci. Mi trebamo kupiti, odnosno osigurati zemljište, a Europska komisija je najavila osiguranje sredstava za izgradnju objekata. Već smo kupili zemljište u Čapljini, a u završnoj fazi su te aktivnosti i u Bosanskom Grahovu i Gradišci. Mi smo prije tri godine plaćali milijun maraka zakupa godišnje, a već smo to sveli na pola milijuna i nadam se da ćemo uskoro doći u poziciju da uopće ne plaćamo zakup, tj. da budemo svoji na svome - kaže ravnatelj Granične policije BiH Vinko Dumančić.

Pitanje trajnog smještaja terenskog ureda u Bijeljini trebao bi se riješiti dodjelom bivših vojnih objekata GP-u, a već neko vrijeme radi se i na kupovini, odnosno izgradnji objekata za potrebe postrojbi na samoj granici, gdje se još uvijek mogu vidjeti montažni kontejneri koji ne samo da ne omogućavaju normalne uvjete za rad, nego šalju i ružnu sliku o BiH kao državi. Ovaj problem već je uspješno riješen na nekim graničnim prijelazima, kao što su Orašje, Kamensko i Karakaj.

Kadrovska popuna
Kadrovskom popunom Granične policije s 400 nedostajućih policijskih službenika te izgradnjom modernih graničnih prijelaza, što je u nadležnosti UNO-a, BiH bi skoro u potpunosti bila spremna ispuniti zahtjevne uvjete koje je u oblasti sigurnosti i granične kontrole postavila Europska unija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije