Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON JE PONIŠTEN

BiH: Dodik potpisao sporni zakon, sada bi mogao kazneno odgovarati

Konjic: Konferencija za medije nakon sastanka Trojke i delegacija SNSD-a i HDZ BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
07.07.2023.
u 14:09

No Schmidt je taj zakon poništio 1. srpnja, a ujedno je odlučio kako će bilo kakav pokušaj da se taj zakon provodi postati kazneno djelo za što se može dobiti dugogodišnja zatvorska kazna.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je u petak ukaz o proglašenju zakona što ga je ranije poništio visoki predstavnik Christian Schmidt nastavljajući tako zaoštravati sukob s međunarodnom zajednicom. Iz Dodikova ureda potvrdili su kako je on potpisao zakon po kojemu se u Službenom glasniku entiteta neće objavljivati pa tako ni provoditi odluke visokog predstavnika.

No Schmidt je taj zakon poništio 1. srpnja, a ujedno je odlučio kako će bilo kakav pokušaj da se taj zakon provodi postati kazneno djelo za što se može dobiti dugogodišnja zatvorska kazna. Dodik je formalnim proglašenjem spornog zakona sada potencijalni optuženik za kazeno djelo definirano kao "neizvršavanje odluka visokog predstavnika". Ukoliko bi bio osuđen to bi značilo i automatsku zabranu obnašanja sadašnje dužnosti.

Lider bosanskih Srba od intervencije visokog predstavnika neprestano zaoštrava polemiku s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH pri čemu najžešće napada Schmidta, ali i veleposlanike SAD-a i Velike Britanije, država pod čijim je dugogodišnjim sankcijama. Schmidt je objavljujući svoju odluku 1. srpnja pozvao na dodatno uvođenje "ciljanih sankcija" protiv osoba za koje se procijeni da ugrožavaju mir i stabilnost u BiH.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto potvrdio je ovog tjedna tijekom posjeta Banjoj Luci kako će se vlada Viktora Orbana nastaviti protiviti uvođenju sankcija na razini Europske unije što onda isključuje odluku što bi je donijelo Europsko vijeće. Mediji u BiH sada nagađaju kako se razmatra opcija sankcija koje bi pojedinačno uvele države EU koje su na to spremne. Portal Klix tvrdi u petak kako je najmanje 20 članica EU spremno na taj korak o kojemu se navodno intenzivno pregovara. Uz Dodika, koji već sada ne može putovati u SAD i Veliku Britaniju, na popisu onih koji bi bili kažnjeni navodno bi se našli i njegovi najbliži suradnici poput predsjednika parlamenta RS Nenada Stevandića i entitetskog premijera Radovana Viškovića.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Milanović: 'Što radi ekipica? Preko tarabe mi baci ime nekog generala kojeg sam ja imenovao u glavni stožer'

Komentara 1

ZV
Zvrk
05:58 09.07.2023.

Ameri bi trebali ovu sirovinu vec jednom maknuti, oni su ga i doveli, a Madjarsku, rusko/srpskog trojanskog konja i remetilacki faktor u EU, bi trebalo izbaciti sto prije van iz EU, pa neka se onda prave ponosni, ali bez milijardi iz EU proracuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije