Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.07.2016. u 20:37

Predsjedničke izbore u Austriji Ustavni sud je poništio zbog nepravilnog glasanja

Predsjednički izbori u Austriji moraju se ponoviti jer je bilo nepravilnosti u brojenju glasačkih listića, utvrdio je austrijski Ustavni sud. U drugim izbornom krugu 22. svibnja sučelili su se kandidat Zelenih Alexander van der Bellen, koji je u prvom krugu bio drugi, dosta iza kandidata stranke ekstremne desnice Norberta Hofera.

Na rezultate izbora u kojima je Van der Bellen pobijedio Hofera sa 50,3 posto prema 49,7 žalila se poražena Slobodarska stranka ustvrdivši kako je u većini od 117 izbornih okruga prekršen izborni zakon. Prebrojavanje poštom pristiglih glasova počelo je prije nego što su stigli članovi izborne komisije, glasove su prebrojavale i neovlaštene osobe, a desničarska Slobodarska stranka iznijela je kako su izborima pristupili i stranci koji nisu imali to pravo te mlađi od 16 godina. Ustavni sud utvrdio je nepravilnosti u 94 okruga i oko 78 tisuća nevažećih glasova, što prelazi prednost kojom je predstavnik Zelenih odnio pobjedu.

Suci su saslušali oko 90 svjedoka i mnogi su priznali nepravilnosti. Novi predsjednik, prema neregularnim izborima, Van der Bellen trebao je biti “ustoličen” 8. srpnja, ali sada će dosadašnji austrijski predsjednik Heinz Fischer ostati na dužnosti do novih izbora u drugoj polovici rujna. Hofer se nada pobjedi kojom bi postao prvi predstavnik krajnje desnice na položaju šefa jedne države članice EU. To će biti drugi, ako se hrvatski parlamentarni izbori ne održe prije, izbori u jednoj europskoj državi poslije Brexita. Oni u Španjolskoj 26. lipnja održani su samo dva dana nakon objave britanskih referendumskih rezultata. Čelnik Podemosa Iglesias kaže da je na Španjolce utjecao strah od Brexita pa su glasovali za tradicionalne stranke.

Na austrijske birače britanski referendum mogao bi više utjecati. Hoće li to pomoći desničaru Hoferu ili zelenom Van der Bellenu? Možda bi se moglo razmisliti i o uvođenju zakona kojim bi se poništavali izborni rezultati kandidata koji su u predizbornoj kampanji lagali poput zagovornika Brexita.

>>Nakon tijesne pobjede nad radikalima neće im dopustiti da imaju kancelara

Komentara 2

Avatar vilimstvor
vilimstvor
08:46 03.07.2016.

super prijedlog Silvije! još kad bi se laž i prijevaru penalizirali cijela bi tvoja HR elita završila u remetincu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije