Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA PRAVOSUĐA

Bez funkcije 
ostaje 113 šefova sudova i državnih odvjetništava

orsat i mlianka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.01.2014.
u 19:20

Cilj je u sljedećih godinu i pol, s preciziranim rokovima, napraviti teritorijalni i organizacijski preustroj, preurediti žalbeni postupak, a za sve je to podloga u informacijskom sustavu

Nakon uvodnog slova potpredsjednice Vlade Milanke Opačić ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je danas reorganizaciju pravosudnog sustava, prvu pravu reformu pravosuđa kojoj je cilj poboljšati pravosudne usluge građanima (30-40 posto brži postupak) i ravnomjerno rasporediti rad sudaca. Broj pravosudnih tijela smanjuje se sa 208 na 95. Ukida se feudalni ustroj, slikovito je rekao ministar Miljenić. Reforma podrazumijeva sječu pravosudnih šefova jer će 113 predsjednika sudova i šefova državnih odvjetništava ostati bez funkcija. I zbog tih osobnih sudbina, ali i lokalnih interesa ministar očekuje velike otpore. Sudovi će dobiti i menadžere za sudsku upravu.

Cilj je u sljedećih godinu i pol, s preciziranim rokovima, napraviti teritorijalni i organizacijski preustroj, preurediti žalbeni postupak, a za sve je to podloga u informacijskom sustavu.

Sudac u Malom Lošinju rješava 1108 predmeta, u Rijeci 403 ili u Crikvenici 324 predmeta, a svi rade za istu plaću. Takvi primjeri posljedica su neprimjerene mreže pravosudnih tijela. Cilj je suce ravnomjerno opteretiti pa će se 67 općinskih sudova smanjiti na 18, 61 prekršajni sud na 15 i 33 općinska državna odvjetništva na 15. Sjedišta i sva logistika bit će im u sjedištima županijskih sudova i područja svih tih tijela teritorijalno će se preklapati, a ne razlikovati kao danas. Uvest će se i sudbeni dani za područja nekih sudova koji će biti ukinuti. Žalbe će rješavati svi sudovi na području države, što će omogućiti e-spis. Ukida se zagrebački mastodont i okolni općinski sudovi u Velikoj Gorici, Samoboru, Ivanić Gradu, Jastrebarskom, Samoboru, Sesvetama, Krapini, Zaboku i Zaprešiću te se razdvajaju na tri općinska suda u Zagrebu – zapad, istok i jug, a usto će se nadležnost kaznenog i radnog suda teritorijalno proširiti na područja tih triju sudova. Reorganizacija će dovesti do učinkovitijeg korištenja resursa, postupnog smanjenja broja zaposlenika, skraćivanja trajanja postupka i smanjenje isplata zbog nepoštovanja razumnog roka za suđenje... Prva je faza reforme javna rasprava koja je otvorena.

>> Inspektori ‘ubrali’ 230 tisuća, sudovi 7,3 mil. kn

Komentara 16

KR
krka
19:28 14.01.2014.

Ovo će definitivno turbo ubrzati rješavanje sudskih sporova!

BA
Black Angels
19:39 14.01.2014.

a KADA ce bez funkcije ,,,,ostati ,,,ovi ,,,paraziti,,,,gore

MA
MaJu
20:52 14.01.2014.

A Kuku-Riku paraziti, neznalice i nesposobnjakovici?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije