Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI IZASLANIK TRAŽI KOMPROMIS

Kako i nacionalno i građansko unijeti u izborni sustav BiH

Sarajevo:  Matthew Palmer s članovima oba doma Parlamentarne skupštine BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
04.07.2021.
u 17:42

Jasno smo prepoznali put kojim možemo doći do rješenja za Izborni zakon, izjavio je Dragan Čović (HDZ BiH)

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer u diplomatskoj je misiji u Bosni i Hercegovini koja bi mogla rezultirati konačnim unutarnjim dogovorom o reformi izbornog zakonodavstva i djelomičnim promjenama Ustava BiH. Izborni zakon već je godinama ponajveći u mnoštvu problema koji proizvode stalnu političku krizu i nefunkcionalnost BiH kao države i društva.

Palmer, zajedno s izvršnom direktoricom za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, danas je imao pojedinačne sastanke, a potom i zajednički susret s čelnicima vodeće bošnjačke i hrvatske stranke Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. Njih su dvojica proteklih mjeseci bezuspješno pokušali približiti stavove koji će zadovoljiti obje strane.

Hrvati traže da se izbornom reformom osigura legitimitet nacionalnog predstavljanja, odnosno da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u Predsjedništvu BiH i federalnom Domu naroda. S druge strane, SDA takvo rješenje uvjetuje smanjenjem ovlasti Doma naroda i jačanjem građanskog koncepta izbornog predstavljanja.

Otprije je jasno da kompromisa nema bez aktivnog angažmana Zapada, a posebno SAD-a. Palmerov posjet i razgovori koje je danas vodio predstavljaju najdirektniji angažman Amerike u BiH otkako je predsjednik Joe Biden došao na vlast. Ovaj put posrednička kampanja potpuno je koordinirana s EU, što prije nije bio slučaj. Takva odlučnost i zajedništvo SAD-a i EU razlog su zbog kojeg mnogi u BiH vjeruju da je ovo jedinstvena i možda posljednja prilika da se postigne dogovor o izbornoj reformi. Uđe li BiH u izbornu 2022. godinu bez te reforme, može se očekivati samo eskalacija krize.

Izetbegović i Čović danas su nakon razgovora s Palmerom i Eichorst bili optimistični.

– Izuzetno produktivni i pozitivni pregovori. Vrlo smo jasno prepoznali put kojim možemo u relativno kratkom razdoblju doći do rješenja za Izborni zakon – poručio je Čović.

Izetbegović je rekao da su rješenja na tragu “Travanjskog paketa” i Fueleova modela. Riječ je o međunarodnim prijedlozima izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH koji su bili aktualni prije desetak i više godina, a oko kojih tada nije bilo političke suglasnosti u BiH. U oba ta rješenja nastojalo se pomiriti nacionalni i građanski koncept, oko čega se hrvatski i bošnjački predstavnici spore godinama.

Iako nisu ulazili u detalje mogućeg dogovora, jasno je da njega nema bez glasova vodeće srpske stranke SNSD-a i drugih parlamentarnih stranaka. Zato su Palmer i Eichorst danas održali i zajednički sastanak sa šest oporbenih stranaka, kako bi i njih privoljeli na kompromis.

Izetbegović je dao do znanja da neće prihvatiti nijedno rješenje koje ne prihvate druge bošnjačke stranke, uključujući i one koje sebe nazivaju građanskim. A njihovi lideri danas su bili vrlo kritični prema dogovorima SDA i HDZ-a. Upitno je i kako će na sve reagirati Milorad Dodik, s kojim će se Palmer i Eichorst susresti danas. On je proteklih dana davao vrlo pesimistične izjave o mogućem dogovoru.

Palmer i Eichorst danas nisu htjeli komentirati mogući ishod razgovora, a koliko su oni bili uspješni, znat će se već sutra.

VIDEO Svjedokinja o žrtvi napada u Splitu: U kvartu s njim nitko nikada nije imao problema.

Ključne riječi

Komentara 7

AT
atlantisind
19:34 04.07.2021.

Krivousti je kriv,dozvolio je Mudzahedinima da udju i klju Srbe i Hrvate i svu pomc im je propustio a bolje bi bilo da je podijelio sa Srbima i sad a i bila mirna Bosna. Znaci najbolje je svako sebi,da Covic ima muda prestao bi saradjivati sa Srajevom i sa Srbima ih izolovati

MC
Mcro
18:18 04.07.2021.

Čović je pička i turski lizač guzice Šta bog vas turski jebo kakva suglasnost, potpisano je kako treba bit da bi stao rat, nećete tako neće bit ni mira! 2022. Držte gaće

VA
VadimMast5
18:03 04.07.2021.

Mislim, pravoslavcima i katolicima je bolje da muslimani preuzmu vlast mirnim putem a ne ratom, jel tako?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije