Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko istraživanje

Bez dijaspore, Restartu 52, HDZ-u 51, Škori 17 mandata

Foto: PIXSELL
1/4
28.06.2020.
u 07:05

Kako bi se mogli rasporediti saborski mandati u 10 izbornih jedinica, otkriva HRejting, veliko istraživanje za Dnevnik HTV-a

Dvije najveće političke opcije u 1. izbornoj jedinici doživjele su potpun pad popularnosti. Da su danas izbori, SDP-ova koalicija Restart u toj bi jedinici s nositeljem liste Davorom Bernardićem osvojila tek 29,2 posto, što je 10 posto manje nego prije četiri godine kad je listu vodio Zoran Milanović. HDZ, čiju listu vodi Andrej Plenković, je na 19,7 posto, što je još veći pad u odnosu na prošle izbore - čak 12 posto.

Pokazuju to rezultati HRrejtinga za 1. izbornu jedinicu, koju je provela Promocija plus za HRT. Prema istom istraživanju koje je rađeno od 14. do 22. lipnja na 6000 ispitanika, treći je izbor Zagrepčana Domovinski pokret Miroslava Škore, koji dobiva 10,4 posto glasova, a četvrta je opcija platforma oko stranke Možemo i Tomislava Tomaševića, koja je na 9,1 posto. Most također prelazi prag s prvom na listi Marijom Selak-Raspudić i na 6,3 posto je, a d'Hondtova metoda u igri, iako je na 3,9 posto, ostavlja i Stranku s imenom i prezimenom kojoj je prva na listi Dalija Orešković.  

Bandićev debakl

Zanimljivo je da je stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na svega 2,2 posto. Neodlučnih birača u Zagrebu je 11,3 posto. U mandatima to znači da 12 fiksnih dijele Restart, koji dobiva pet mandata, HDZ-u idu četiri, a Domovinskom pokretu dva. Možemo dobiva jedan mandat, a za dva rubna mandata, na koje statistička pogreška od 4% ima utjecaj, bore se četiri opcije, a najbliže su im Restart i Most.

Obradom i 1. jedinice sada je poznato kako stranke i koalicije stoje u cijeloj Hrvatskoj, u svih deset izbornih jedinica koje ukupno broje 140 mandata. Važno je napomenuti da anketa nije obuhvatila raspoloženje birača nakon ponovnoga jačeg širenja koronavirusa. Također, ne treba zanemariti ni činjenicu da je do izbora još tjedan dana kampanje, što neće biti zanemarivo s obzirom na jako velik postotak neodlučnih birača, ali i 15 rubnih mandata na koje statistička pogreška ankete od četiri posto ima utjecaj.

Naime, gledajući ukupne rezultate ankete, samo je 125 saborskih mandata fiksno. Najviše dobiva Restart - 52 mandata, HDZ 51, Domovinski pokret 17, Most tri, a po jedan Možemo i koalicija okupljena oko Živog zida, odnosno Stipe Petrine.

HDZ ima disciplinirane birače

Kad bi se tim fiksnim mandatima pribrojili i oni rubni, i to onim opcijama koje ih prema anketi imaju i najviše šanse osvojiti, od 140 mandata (bez tri zastupnika dijaspore i osam predstavnika manjina), opet bi najviše dobio Restart, i to 60 mandata, dok bi HDZ imao 54 mandata. Domovinski bi pokret imao 18, Most pet, Možemo dva, a jedan Stipe Petrina. 

Stručnjakinja za političku komunikaciju Ankica Mamić kaže kako bi se obje velike opcije i HDZ i SDP trebale zabrinuti zbog velikoga gubitka podrške u Zagrebu, a znakovito je, dodala je, da čak ni premijer u 1. izbornoj jedinici ne donosi više od stranačke markice s obzirom na to da je na svega 20-ak posto podrške. Mamić smatra i da je ekipa oko platforme Možemo podcijenjena u 1. jedinici i da oni mogu i do drugog mandata.

- Zagrebački gradonačelnik, koji ima nešto više od dva posto, dobiva previše, to je puno za njega, a Dalija Orešković sa Strankom s imenom i prezimenom treba pojačati svoju kampanju u idućih tjedna dana iako ne vidim ništa u kampanji što bi je povuklo - kaže Mamić.

Gledajući ukupne rezultate, iako anketa kaže da će relativni pobjednik biti Restart koalicija, Mamić sumnja da će tako biti. Ona prednost, ali tijesnu, daje HDZ-u jer su njihovi birači, kaže, znatno discipliniraniji od SDP-ovih.

- HDZ-ovi drže u rukama više poluga moći i njihovim će ljudima biti stalo da se ne promijeni nacionalna vlast - kaže Mamić. 

Što se tiče Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Mamić smatra da imaju rezultat iznad njezinih očekivanja suditi li se prema anketi. Uvjerena je i da Petrina do mandata neće uspjeti doći, već da će Most u 9. jedinici dobiti svoj drugi.

Komentara 95

GA
galico
07:45 28.06.2020.

Znači ovako..ne dopuštate mi ostaviti komentar koliko promašuje ova agencija za ankete

AN
antiekstremist
08:08 28.06.2020.

11 % " neodlučnih " . I te kako su oni odlučni.

AR
ares2020
07:23 28.06.2020.

Neće Hrvatska napredovati (i bar dostići isočnoeuropske zemlje EU po kvaliteti života i BDP-u) dok su na vlasti stranke (HDZ i SDP) nastale od bivših članova Saveza komunista Jugoslavije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije