Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon biopsije dojke

Beroš o pacijentici Budak: Kako se sedam mjeseci nije zapitala kakav joj je nalaz

Zagreb: Predstavljanje rezultata provedenih preventivnih zdravstvenih pregleda
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
22.11.2023.
u 16:48

"Žao mi je što se na temelju jednog slučaja problematizira rad vrijednih liječnika koji u svojim ambulantama imaju desetke tisuća pacijenata koji se ne žale", kaže Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je u srijedu, vezano za slučaj onkološke pacijentice Line Budak, da nije dobila nalaz onda kada je po njega došla jer je došla prerano i nije bio izrađen te je dodao da mu nije jasno kako se u roku od sedam mjeseci nije zapitala kakav je. Slučaj Line Budak ponovno je došao u fokus javnosti nakon što je objavljeno izvješće pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter koje u potpunosti pobija nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva po kojem nije bilo pogrešaka ni kršenja procedura u pristupu liječenju toj zagrebačkoj odvjetnici, onkološkoj bolesnici.

Lina Budak javno je istupila u veljači ove godine te ispričala da joj iz KBC-a Sestre milosrdnice sedam mjeseci nisu dostavili nalaz patohistološke analize uzoraka nakon biopsije dojke, koja je pokazala da boluje od karcinoma, nakon čega su bolničko povjerenstvo i inspekcije resornog Ministarstva odbacile njene pritužbe.

Pravobraniteljica Šimonović Einwalter provela je temeljitiju, višemjesečnu istragu i ustanovila da pacijentica Lina Budak nije dobila jasnu uputu o podizanju nalaza te da stoga ne može biti sama odgovorna za njihovo nepravodobno uručivanje. Također je zaključeno da Budak nije bila jasno i cjelovito informirana o operaciji na koju je trebala dati informirani pristanak. Zaključeno je i da su upute KBC-a Sestre milosrdnice o dijagnostičkoj pretrazi MR dojke diskriminatorne za žene jer određuju jasan termin samo za one koje imaju menstruaciju.

VEZANI ČLANCI:

Odgovor će uslijediti u zakonskom roku

"Pravobraniteljica je hvalevrijedna institucija koja apsolutno ima pravo na svoje mišljenje, i čiji stav i zaključke mi uvažavamo uz određenu napomenu da ipak ne zna sve procese pružanja zdravstvene zaštite i da će u našem odgovoru, koji će uslijediti u zakonskom roku, dobiti odgovore na niz tih pitanja", komentirao je Beroš novinarima na predstavljanju rezultata preventivnih zdravstvenih pregleda. Ne želeći navoditi o kojem se pregledu radi, dodao je da je Budak dobila mogućnost da u roku od deset dana obavi određeni pregled u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

"Dobila je jasne upute kada i gdje, nakon kojeg dana može podići taj nalaz jer izrada tog nalaza zahtijeva određeno vrijeme. Ona je došla prije isteka tog roka i realno je nemoguće da je nalaz bio gotov prije roka. Nakon što nije dobila nalaz, nije se javila ni svom liječniku, kojeg je zvala izvan redovnih kanala, niti se javila u bolnicu", rekao je ministar zdravstva. Rekao je da mu osobno nije jasno "kako se u roku od sedam mjeseci gospođa nije zapitala kakav je moj nalaz".

"Ustavna obaveza svakog od nas je brinuti o svom zdravlju. Žao mi je što se na temelju jednog slučaja problematizira rad vrijednih liječnika koji u svojim ambulantama imaju desetke tisuća pacijenata koji se ne žale", kaže Beroš.

VIDEO Vidović Krišto napala glavnu državnu odvjetnicu: Vi ste odvjetnica kriminala

Komentara 2

Avatar Mare_Mulica
Mare_Mulica
10:26 23.11.2023.

Iskreno, ne osudujem, ali stvarno kako se nije bolje potrudila, radi sebe, saznat kakav je nalaz. Ja sam svoj nalaz čekala ka ozeblo sunce. I ne bi bila mirna dok god ga ne dobijem.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
00:19 23.11.2023.

Gospođa nije liječnik specijalist i nije imala pojma koje je sve nalaze trebala dobiti, pa nije ni mogla znati da taj nalaz uopće postoji. Ona nije pretjerano inteligentna i sama si je kriva, ali vi ste krivi kao odgovorne osobe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije