Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski izbori

Bernardić ne bi na listu, ne želi utješne nagrade?

Glavni odbor SDP-a
Foto: Robert Anić/PIXSELL
20.01.2019.
u 06:50

Što se krije iza izjave potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine kako bi upravo Bernardić, a ne on, trebao biti prvi na listi za EU izbore.

Treba li Davor Bernardić nositi listu SDP-a za europske izbore, pitanje je na koje će sam Bernardić brzo morati dati odgovor. “Rukavicu” mu je bacio potpredsjednik stranke Zlatko Komadina koji je u jučerašnjem intervjuu Večernjem listu kazao da mu je šef stranke ponudio da on bude prvi na listi, ali kako ga je odbio jer smatra da je to odgovornost koju bi trebao preuzeti sam Bernardić.

Već se razgovaralo

– EU izbori su mjesto i vrijeme gdje šef stranke mora preuzeti odgovornost i povesti vojsku u izbornu bitku – kazao je Komadina i dodao kako će tu temu otvoriti idući tjedan, na idućoj sjednici vodstva stranke.

Naši izvori iz vrha SDP-a kažu kako je Komadina na tu temu s Bernardićem već obavio razgovor kao uostalom još nekoliko članova Predsjedništva.

Isti izvori tvrde da Bernardić toj ideji i nije sklon, odnosno da će se na sve načine pokušati spasiti od te odgovornosti. Iako mu to neće biti nimalo lak zadatak. Naime, svi šefovi oporbenih stranaka poput Mosta, Glasa, HSS-a,... kazali su da će biti na listama za EU parlament i na taj način pomoći svojim strankama.

– Cijeli život Bernardić izbjegava bilo kakav klinč, izjašnjavanja... U redu, ali ne možeš onda biti šef stranke. Nije ni Kreši Beljaku i Anki Mrak Taritaš lako staviti se na istu listu i suočiti se s time tko ima veću podršku pa će to napraviti – kaže izvor iz vodstva SDP-a.

Drugi pak izvor kaže kako je vrlo čudan način na koji se Komadina želi riješiti Bernardića, kao što je čudno da vodeći ljudi stranke jedan na drugoga prebacuju odgovornost tko će biti na listi, a da zapravo nitko od njih to ne želi. Nije neobično da stranke upravo šefove stavljaju na liste jer su šefovi u pravilu najpopularnije osobe pa se računa da će donijeti preferencijske glasove. No rejting Davora Bernardića takav je da bi mu stavljanje samog sebe na listu moglo donijeti više problema nego koristi. Odnosno da bi mu se lako moglo dogoditi da ga preskoče neki drugi kandidati, primjerice, Biljana Borzan, Tonino Picula, Ranko Ostojić...

Član vodstva SDP-a Predrag Matić kaže kako mu se ne sviđa ideja Zlatka Komadina da Bernardić nosi listu za EU izbore. Predlaže da Bernardić bude na listi, ali ne na prvom mjestu, nego nekom nižem s kojeg se također može pridonijeti stranci preferencijalnim glasovima. Matić pri tome za prvo mjesto “kandidira” sebe i ako mu predsjednik stranke ponudi tu odgovornost, rado će je, kaže, preuzeti.

– Mislim da trebam biti prvi na listi kao najprepoznatljivije lice stranke. Jedan sam od rijetkih neukaljanih i želim testirati svoju popularnost – kaže Matić. Neke njegove kolege iz vodstva kažu kako ih ne bi čudilo da upravo Matić i bude prvi i da na ovaj način spasi Bernardića od njegove odgovornosti.

Cilj je postavljen

U tom bi slučaju članovi vodstva SDP-a koji žele da Bernardić odstupi s mjesta šefa stranke imali argument više za to. A ako bi Bernardić mandat na listi i osvojio, uz pomoć upravo nekih članova vodstva, tada bi onima koji ga “ruše” to mogao bio argument za njegov odlazak s mjesta šefa jer bi u tom slučaju znali da je zbrinut za idućih pet godina. Sam Bernardić je u zadnjem intervjuu Večernjem listu poručio kako će on račune stranci polagati nakon EU izbora, a da je stranka za te izbore za svoj cilj postavila osvajanje minimalno tri mandata. Ne dogodi li se to, pritisak na šefa da ode bit će poprilično žestok i teško je vjerovati da bi taj poraz mogao preživjeti.

Oni koji su mu bliski u stranci kažu kako su s njim o tome razgovarali i kako se on nema namjeru boriti rukama i nogama za poziciju ne isporuči li uspjeh. Tvrde da je on itekako svjestan mogućnosti da će morati odstupiti s mjesta šefa stranke doživi li na izborima debakl, ali i kako u tom slučaju ne želi nikakva utješna rješenja poput mjesta u EU parlamentu.

– Možda on na kraju doista bude na toj listi na nekom mjestu, ali moj je dojam da bi on u slučaju poraza samo odstupio, ne i išao u EU parlament. Bernardić je moralnija osoba nego se čini – kaže naš izvor iz SDP-a.

S druge strane, ako SDP na kraju ispuni cilj i osvoji tri željena mandata, teško je očekivati da će Bernardić, čak i da osvoji mjesto u EU parlamentu, dati ostavku na mjesto šefa. U toj bi kombinaciji, na žalost mnogih u SDP-u, vjerojatno stranku nastavio voditi minimalno do parlamentarnih izbora.

Burna reakcija ministra Krstičevića na provokaciju SDP-ovca Vidovića

 

Komentara 13

CR
crocro
07:47 20.01.2019.

Evo koliko ova rečenica govori o borbi za zbrinutost pojedinaca; Citat:"A ako bi Bernardić mandat na listi i osvojio, uz pomoć upravo nekih članova vodstva, tada bi onima koji ga "ruše", to mogao biti argument za njegov odlazak s mjesta šefa jer bi u tom slučaju znali da je zbrinut za idućih pet godina". Završen citat. Vidite kakva je to borba da ne bi netko ostao nezbrinut jer ako ispadne iz politike, kako i gdje se onda zaposliti a sigurnost i zbrinutost na grbači ostalih, to je jako poželjno. Biti zbrinut i siguran u veliki mjesečni prihod koji nije produkt ili rezultat fizičkog rada u tvrornici za nekim strojevima ili rada na normi za 3-3.500 kuna, to je san svakoga političara. Naročito ovih koji se šlepaju iz političkog mandata u politički mandat a da nikada nisu okusili normu ili pritisak šefa da pojača svoju produktivnost. A upravo takvi se bore za zbrinutost, po mogućnosti u vođenju države i odlučivanju o ostalim smrtnicima. Samo se borite i izborite zbrinutost a da li će se na desetine tisuća nezaposlenih uspjeti zbrinuti na nekom poslu i uspjeti prehraniti svoju djecu, i svoju obitelj, da li o tome razmišljate? Pa makar i koji puta.

ZI
zip123
07:30 20.01.2019.

Dali si ti svjestan da zbog tebe i tih starih ofucanih tzv.strucnjaka vise ni vasa vlastita rodbina nece glasati za vas?

ZH
Zlatousti Hrvat
08:05 20.01.2019.

Gadi mi se hrvatska politika. Naše stranke su servisi jedne ili dvije-tri osobe za njihovo osobno snalaženje u životu. Treba doći 'prosvijećeni apsolutist' (reedukator demokracije) na deset (!) godina, koji će posmicati sve ove, redom, bez suđenja - a narod bi mu pljeskao i vikao: bravo, bravo. Na taj način će podsjetiti hrvatski narod što znači društveni humanizam i čovječnost na osobnoj razini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije