Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SILVIJU 6 REGIJA

Berlusconijev trijumf na regionalnim izborima

glasačko mjesto
AFP
30.03.2010.
u 10:48

Premda njegovo ime nije bilo na listama, Silvio Berlusconi je apsolutni pobjednik regionalnih izbora održanih 28. i 29. ožujka u 13 od 20 talijanskih regija. Berlusconijevi kandidati pobijedili su u šest, a bili su na vlasti u samo dvije.

RIM – Premda njegovo ime nije bilo na listama, Silvio Berlusconi je apsolutni pobjednik regionalnih izbora održanih 28. i 29. ožujka u 13 od 20 talijanskih regija. Berlusconijevi kandidati pobijedili su u šest regija, a bili su na vlasti u samo dvije. Lijevi je centar izgubio četiri regije u kojima je bio na vlasti. Da, lijevi centar jest dobio sedam regija, a desni šest , ali to je Berlusconijeva pobjeda jr ona je kazao kako bi i samo regija više u odnosu na izbore 2005. značila njegovu pobjedu, a dobio je čak četiri regije više, među njima Pijemont s glavnim gradom Torinom, industrijskim centrom koji je okrenuo leđa ljevici i izabrao Roberta Cotu, predstavnika Sjeverne lige. Zapravo je Sjeverna liga Umberta Bossija više nego učvrstila svoj položaj na sjeveru zemlje jer su njezini kandidati pobijedili u Pijemontu i Venetu.

Na birališta je pozvan više od 41 milijun Talijana, a odazvalo se samo 63 posto birača u odnosu na 71 posto koliko ih se odazvalo na prošlim regionalnim izborima 2005. U regiji Laziju, gdje je kandidatkinja lijevog centra bila Emma Bonino, a desnog Renata Polverini, rezultat je bio gotovo izjednačen do kasno u noć na utorak. A onda su glasovi iz manjih gradova donijeli pobjedu Polverini, koju Berlusconijeva stranka nije mogla poduprijeti budući da joj lista nije bila prihvaćena jer je prekasno predana. Bonino je pobijedila u Rimu, ali to joj ništa ne znači jer je Polverini postala nova predsjednica regije Lazija. Slično je bilo i u Pijemontu, gdje je kandidatkinja lijevog centra i dosadašnja predsjednica regije Mercedes Bresso bila izjednačena u utrci s kandidatom desnog centra, članom Sjeverne lige Robertom Cotom. Na koncu je pobijedio Cota i Pijemont prelazi u ruke desnog centra.

Birana je nova vlast u Pijemontu, Lombardiji, Venetu, Liguriji, Emiliji Romagni, Toskani, Umbriji, Marcheu, Laziju, Kampaniji, Apuliji, Basilicati i Calabriji. Desni je centar bio na vlasti samo u Venetu i Lombardiji. Lijevi centar je ostao na vlasti u tzv. tradicionalno crvenim regijama (Emilia Romagna, Toskana, Marche i Umbrija), a zadržao je vlast, istina tijesno, i u Liguriji, Basilicati i Apuliji. Desni je centar potvrdio vlast u regijama Lobmardiji i Venetu te je od lijevice preuzeo vlast u Calabriji, Campaniji, Piemonteu i Laziju.

Dakako, sada će se raditi razne računice. Glavna stranka lijevog centra, Demokratska stranka Pierlugija Bresanija nije izgubila mnogo glasova u odnosu na prošlogodišnje europske izbore i zasigurno će nalaziti pozitivne stvari u ovogodišnjim rezultatima, ali ostaje činjenica da je izgubila regije u kojima je bila na vlasti. Berlusconijeva stranka Narod slobode izgubila je glasove u odnosu na parlamentarne izbore 2008. i europske 2009., ali desni centar u koaliciji sa Sjevernom ligom osvojio je četiri regije više. Berlusconi je kazao kako su ti izbori, premda za obnovu regionalnih vlasti, zapravo politički i pozvao je Talijane da mu još jednom potvrde čelništvo. Berlusconi će sada mirnije vladati još preostale tri godine mandata.

Spomenimo i jednu zanimljivost – u Bocchiglieru, mjestu pokraj Cosenze u Calabriji, na birališta su se odazvale samo 74 osobe od 2594 upisana birača, odnosno glasovalo je samo 2,85% birača.

Komentara 3

Avatar jura-100
jura-100
18:57 30.03.2010.

\"... pobjeda jr ona je kazao...\" SVAKA ČAST LEKTORI....

XA
xaron
18:57 30.03.2010.

Bravo Berlusconi. I nama treba jedan takav. Dosta vise HDZ, SDP,Komunista...

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
23:29 30.03.2010.

Stvarno je maher ovaj \"crnokosuljas\".Cestitam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije