Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA VLADE

Berlusconi povlačenjem ministara ruši i svoju tvrtku

silvio berlusconi
Reuters/PIXSELL
30.09.2013.
u 10:47

Tim potezom Berlusconi je otvorio krizu vlade u trenutku u kojem je Italiji potrebna politička stabilnost

Milanska burza bilježi u ponedjeljak ujutro pad od dva posto, a tvrtka Mediaset bivšeg premijera Silvija Berlusconija gubi čak pet posto. Istodobno raste i razlika između vrijednosti njemačkih i talijanskih državnih obveznica, što znači dodatne troškove za Italiju.

To je posljedica političke nestabilnosti izazvane Berlusconijevim potezom povlačenja petoro ministara njegove stranke iz vlade premijera Enrica Lette. Tim potezom Berlusconi je otvorio krizu vlade u trenutku u kojem je Italiji potrebna politička stabilnost zbog sučeljavanja s ekonomskom krizom, te donošenja proračuna za sljedeću godinu. Izlaskom iz široke vladine koalicije koja je, zbog toga što na izborima u veljači ove godine ni jedna stranka nije dobila većinu, osnovana prije samo 155 dana, Berlusconijeva stranka gubi konsenzus, a i mnogi parlamentarci, pa čak i troje od petoro ministara, najavljuje udaljavanje.

Enrico Letta će u utorak izaći pred parlament, iznijeti razloge krize, odnosno kazati kako je Berlusconi zbog osobnih problema s pravosuđem pokušao srušiti vladu i izazvati raspuštanje parlamenta i prijevremene izbore, te zatražiti glasovanje o povjerenju. Možda bi mogao i dobiti većinu, ako neki Berlusconijevi parlamentarcu budu glasovali suprotno naznakama njihova čelnika.

U Lettinoj vladi ima 20 ministara od kojih je 8 iz Demokratske stranke, 5 iz Berlusconijeva pokreta Narod sloboda, 3 iz centra Marija Montija, 3 nestranačka i jedan, odnosno ministrica vanjskih poslova Emma Bonino iz Radikalne stranke. Premda je Berlusconi pokušao odgovornost za povlačenje iz vlade svaliti na Demokratsku stranku kazavši kako ona uvodi nove poreze, a on ne želi biti u takvoj vladi, nitko mu nije povjerovao. Zna se kako želi raspad parlamenta da bi izbjegao glasovanje o njegovu izbacivanju iz Senata.

Parlament će glasovati 4. listopada o izbacivanju Berlusconija, koji će od 15. listopada morati u kućni pritvor pošto je pravomoćno osuđena na četiri godine zatvora, smanjenih na godinu kućnog pritvora ili društveno korisnog rada. Berlusconijev odvjetnik Niccolò Ghedini kazao mu je kako će 15. listopada po njega doći policajci i to ga je zastrašilo. Berlusconi, koji misli da je učinio mnogo za Italiju, osjeća se kao ranjena zvijer u kavezu. No, pošto njegov potez nije naišao na pljesak, već na pljusak kritika, postoji čak i mogućnost da kaže kako nije smatrao da se njegovi ministri moraju odmah povući. Neka ostanu u vladi, neka vlada Enrica Lette potraje itd. I to bi mogao kazati Berlusconi.

>> Berlusconi 20 godina u savezu s Cosa Nostrom

>> Priopćenje Lette: \'Berlusconijev potez je lud i neodgovoran\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije