Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Berlusconi: Očevidno smo izgubili

Berlusconi
30.05.2011.
u 15:37

U Milanu novi gradonačelnik je predstavnik lijevog centra Pisapia, a u Napulju bivši tužitelj De Magistris

RIM – „Izgubili smo, očevidno“, izjavio je večeras predsjednik talijanske vlade desnog centra Silvio Berlusconii u posjetu Rumunjskoj, komentirajući rezultate drugog kruga administrativnih izbora održanih 29. i 30. svibnja. Berlusconijevi kandidati su poraženi u Milanu i Napulju, ali i u Trstu, Novari, Cagliariju i mnogim gradovima talijanskog sjevera i juga, pa i u Arcoreu, mjestu pokraj Milana u kojem ima čuvenu vilu.  

Prema konačnim rezultatima drugog kruga administrativnih izbora u Milanu je pobjedio predstavnik lijevog centra  Giuliano Pisapia sa 55,1 posto glasova, dok je  dosadašnja gradonačelnica i Berlusconijeva kandidatkinja Letizia Moratti dobila 44,9 posto glasova. U Napulju poraz Berlusconijeva kandidata je još gori. Bivši tužitelj i kandidat oporbene stranke Italija vrijednosti Luigi de Magistris dobio je 65,4 posto glasova kandidat desnog centra poduzetnik Gianni  Lettieri je dobio 34,6 posto glasova.

Na birališta u drugom krugu je pozvano šest milijuna birača, a u prvom krugu lokalnih izbora u više od 1300 općina bilo je, prije 15 dana, pozvano 13 milijuna Talijana. Lijevi centar je pobjedio u prvom krugu u velikim gradovima kao što su Torino i Bologna, a sada je osvojio i Milano i Napulj. Istina u Napulju je na vlasti bio lijevi centar, ali se držalo kako će pobjediti Berlusconijev kandidat pobjediti pošto ljevica nije riješila problem smeća.

Pošto je Berlusconi te administrativne izbore proglasio nekom vrstom referenduma o sebi, rezultati bi trebali utjecati na opstanak njegove vlade.

Odlučujuća će za daljnji opstanak Berlusconijeve vlade biti ksenofobična Sjeverna liga Umberta Bossija koja je već dala do znanja kako se ne slaže sa svim potezima koje je pokrenuo premijer u predizbornoj kampanji. Berlusconiju se zamjera što je govorio o svojim sudskim procesima, a ne o programima razvitka gradova. No, nakon tih poražavajućih rezultata, Berlusconi iz Rumunjske poručuje kako će njegova vlada iči naprijed, kako ga i dalje podupire Bossi.

“Moramo imati čvrste živce i provesti reforme poreskog sustava, pravosuđa i načiniti plan razvitka juga zemlje”, najavio je Berlusconi plan daljnjeg rada njegove vlade.

Čelnik oporbene Demokratske stranke Pierluigi Bresani je zatražio Berlusconijevu ostavku. Oporbeni lijevi centar govori o završetu ere berluskonizma. U predizbornoj kampanji Berlusconi je blatio ljevicu, te kazao kako su “bez mozga oni koji daju svoj glas ljevici i komunistima”. Berlusconi se čak, na sastanku G8 u Francuskoj, žalio američkom predsjedniku Baracku Obami i drugima na proganjanja sudaca u Italiji. Time je, po mišljenju Talijana, oblatio Italiju.

Ključne riječi

Komentara 2

UN
unbekant
10:57 31.05.2011.

Berlusconi,pa ni su valjda u svim tim mjestima cigani i muslimani vecina,kako si ti skoro reko,da su u Millanu vecinski zitelji cigani i muslimani,jado jadni,i ti si prolupo 100%

IR
irani
17:58 30.05.2011.

Ipak se krece ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije