Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Berlusconi loše prošao na lokalnim izborima

Berlusconi
16.05.2011.
u 15:38

Prve projekcije rezultata lokalnih izbora u Italiji pokazuju da je Berlusconijeva stranka u teškoćama

RIM – Silvio Berlusconi nema dobre rezultate na lokalnim izborima koji su se 15. i 16. svibnja održali u 1315 općina, a za gradonačelnike se glasovalo i u velikim gradovima kao što su Torino, Milano, Trst, Bologna, Napulj, Catanzaro i Cagliari, prenose agencije za ispitivanje javnosti koje su na biralištima provele istraživanja. U velikim će se gradovima gradonačelnike vjerojatno izabrati u drugom krugu glasovanja (28. svibnja), ali Berlusconi, premda nema rezultate koje je očekivao, zasigurno neće podnijeti ostavku na položaj predsjednika talijanske vlade.

Berlusconi je danas došao u sudnicu na proces nazvan Mills, po imenu britanskog odvjetnika koji je lažno svjedočio nakon što je, prema optužbi, dobio 600 tisuća dolara mita od Berlusconijevih tvrtki. David Mills je bio osuđen, ali odmah i oslobođen zbog zastarjevanja. Danas su na procesu saslušani svjedoci, a Berlusconi nije dao nikakvu izjavu štujući izbornu šutnju.

Danas u 15 sati zatvorena su birališta, na koja je bilo pozvano 13 milijuna Talijana, i prema prvim projekcijama na osnovi anketa, Berlusconijeva stranka desnog centra nije ponovila rezultate prijašnjih izbora.  

U Milanu, gdje je kandidatkinja desnog centra bila dosadašnja gradonačelnica Letizia Moratti, Berlusconi čak i drugi krug glasovanja smatra porazom jer je do sada dobivao u prvome krugu.

Protukandidat Letiziji Moratti je kandidat lijevog centra, odvjetnik Giuliano Pisapia, koji je u mladim danima bio na ekstremnoj ljevici, čak je bio i osumnjičen za suradnju s crvenim teroristima.

U Napulju, ponovno punom smeća, također se vodi teška bitka za nasljedstvo gradonačelnice lijevog centra Rose Russo Jervolino. Desni centar je kandidirao Giannija Lettierija, lijevi centar  Marija Morconea, a Italija vrijednosti bivšeg tužitelja Luigija De Magistrisa. Gotovo je sigurno da će kanditat desnog centra ići u drugi krug protiv kandidata lijevog centra.

U Torinu, gdje je do sada gradonačelnik lijevog centra bio Sergio Chiamparino, njegova Demokratska stranka kandidirala je bivšeg tajnika i bivšeg ministra Piera Fassina, a desni centar kandidira regionalnog povjerenika za kulturu Michelea Coppolu. Čini se da će Fassino već u prvom krugu dobiti više od 50 posto glasova.

To je prvi izborni ispit za Berlusconija poslije skandala Rubygate, nazvanoga po maloljetnoj djevojci koja je bila na zabavama u njegovoj vili, kao i poslije otvaranja novih procesa protiv njega. Berlusconi optužuje sudstvo da ga progoni iz političkih razloga, odnosno da ga želi svrgnuti, a dobiva konsenzus birača.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
16:17 16.05.2011.

Silvek mjenjaj narod, ovi Talijani ne zaslužuju nekoga kao što si ti, ne prepoznaje marvinčad pravog vođu. . . . . za one kojima Bog nije pamet udjelio ovo ja karikiram

AG
Agramer198
01:04 18.05.2011.

Takve budale svijet nije vidio od one budale kaj išla paliti Artemin hram u Efezu...

AG
Agramer198
02:34 18.05.2011.

htjedoh reći Artemidin hram, ispala mi slova...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije