Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija - Francuska

Berlusconi i Sarkozy složili se o svim važnim pitanjima

Berlusconi-Sarkozy
26.04.2011.
u 15:43

Schengenski sporazum treba biti obnovljen da bi i dalje živio, kazao je Sarkozy na sastanku u Rimu s Berlusconijem

RIM – Bio je to odličan sastanak na vrhu, ocijenio je talijanski premijer Silvio Berlusconi svoj današnji razgovor s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u vili Madama u Rimu. Složili smo se u svim točkama, od krize u Libiji do problema s imigrantima, kazali su Berlusconi i Sarkozy na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Sarkozy i Berlusconi uputili su i “snažan poziv” vlastima u Damasku da bi zaustavili “nasilnu represiju nad prosvjednicima”.

Berlusconi je najavio i zračne napade talijanskih ratnih aviona na vojna postrojenja u Libiji.

– Ne možemo više biti izvan operacija u Libiji – potvrdio je Berlusconi na talijansko-francuskoj konferenciji za novinare te objasnio da talijanski ratni avioni neće bombardirati naselja nego će preciznim raketama gađati Gadafijeve vojne objekte.

– Razgovarali smo telefonski s predsjednikom Nacionalno-prijelaznog vijeća Mustafom Abdelom Jalilom, koji je zahvalio na našem većem zauzimanju u Libiji – kazao je Berlusconi.

I što se tiče budućnosti Schengenskog sporazuma, Sarkozy i Berlusconi složni su da ga treba sačuvati, ali uz određene preinake.

– Nitko od nas ne želi negirati ili ukinuti Schengenski sporazum, ali u slučaju izvanrednih stanja trebaju postojati varijacije na uvođenju koje možemo dogovoriti zajedno – kazao je Berlusconi, a Sarkozy je dodao:

– Mi želimo da Schengenski sporazum živi, a da bi živio, treba biti obnovljen.

Talijanski premijer priznao je da Francuska prihvaća pet puta više izbjeglica od Italije. U prosjeku godišnje u Francusku uđe 50 tisuća imigranata, a u Italiju 10 tisuća.

– Toga smo svjesni i nitko nema namjeru optužiti Francusku da ne želi preuzeti svoju obvezu – rekao je Berlusconi. Dvije će zemlje raditi na stvaranju prijedloga dopune Schengenskog sporazuma o slobodnom kretanju građana između država potpisnica, ponajprije kako bi rezultiralo zajedničkim stajalištem o pitanjima imigranata.

Na pitanje hoće li doći do vojne intervencije i u Siriji, kao što se interveniralo u Libiji, Sarkozy je odgovorio da ne može biti nikakve intervencije bez rezolucije UN-a.

Komentara 9

RI
Riznica
17:03 26.04.2011.

Sloze se oni brzo i dogovore kad se o muslimanima radi .... Stoje svi u redu da posalju avione i bace koju raketu...A kad pobiju civile onda ce lagati i govoriti da nisu htjeli...

RE
@rea
17:54 26.04.2011.

Nije u pitanju budućnost Schengena, već krizne situacije poput ove s tunezijskim imigrantima. Za takve situacije treba uvesti posebne mehanizme. Kako financijske za pomoć zemljama koje snose najveći teret izbjeglica, tako i kontrolne za granice. Zato se traži i jačanje Frontexa, agencije za kontrolu schengenskih granica. EK je takodjer suglasna da je potrebno uvesti posebne mehanizme. Ukratko, ako zemlja na vanjskoj granici Schengena nije u stanju kontrolirati influx imigranata (konkretno, Italija), može se u kriznim situacijama dozvoliti ostalima unutar Schengena da ponovno uvedu kontrolu svojih granica.

OB
-obrisani-
17:22 27.04.2011.

Berlusconi i Sarkozy .........kako ono rece djoko......Jewropa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije