Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Berlusconi: Hrvatska u EU 2010. godine

05.03.2009.
u 16:48

RIM – Bit ćemo uz bok Hrvatskoj koja bi trebala ući u Europsku uniju 2010. godine, izjavio je u četvrtak talijanski premijer Silvio Berlusconi poslije razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Dvojica su premijera zajednički dala izjave novinarima poslije razgovora u premijerskoj palači Chigi ocijenivši bilateralne odnose odličnima, što ne znači da ne trebaju postati još boljima. Sanader je pozvao Berlusconija u Hrvatsku, a talijanski premijer je prihvatio poziv. O datumu će se naknadno dogovoriti.

Berlusconi, koji je govorio i o odličnim ekonomskim odnosima (robna razmjena iznosi 4 milijarde eura, a oko 1,3 milijuna Talijana dolazi na ljetovanje u Hrvatsku) izrazio je svoje uvjerenje da će Hrvatska biti na sastanku na vrhu zemalja NATO-a 3. i 4. travnja u Strasbourgu kao punopravni član Sjevernoatlanskog saveza. Potrebno je riješiti još neka birokratska pitanja, ali to će biti dovršeno i Hrvatska će biti punopravna članica NATO-a već na sastanku u Strasbourgu, rekao je Berlusconi.

Sanader, koji je Berlusconija oslovljavao imenom, kazao je kako je Italija, posebno dok je na vlasti (tri puta) bio sadašnji premijer, uvijek bila uz Hrvatsku, a ta je potpora posebno važna jer je riječ o zemlji osnivačici EU.
- Hvala, Silvio - rekao je Sanader.

Ulazak Hrvatske u EU zakočila je Slovenija, rekao je Berlusconi, te kazao:
- Obećao sam Sanaderu da ćemo dati svoj prilog za rješenje tog problema.
Dakle, Rim će, prema toj izjavi, utjecati u Bruxellesu i Ljubljani kako bi se odblokirali pregovori o ulasku Hrvatske u EU.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije