Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je u svijetu najdulje pregovarao

Belgija drži svjetski rekord s 589 dana bez izabrane vlade

Eduardo Ferro Rodrigues (L) of Socialist Party is congratulated by his leader Antonio Costa (R), after his election as Portuguese Parliament President in Lisbon, Portugal, October 23, 2015. Portugal's opposition Socialists pledged on Friday to topple the
Foto: Reuters/PIXSELL
11.11.2015.
u 07:30

BiH je u pregovaračkom limbu bila 450 dana jer se nisu mogle dogovoriti nacionalne stranke, Irak 289, Kambodža 351 dan

Belgija drži apsolutni svjetski rekord od 589 dana bez izabrane vlade. Taj neslavni rekord iz 2010. godine zaveden je i u Guinnessovu knjigu rekorda, a obuhvaća razdoblje od raspisivanja izbora do samih izbora te razdoblje od 541 dana pregovora o sastavljanju nove vlade. U pozadini tog rekordnog pregovaranja o vladi stoje međusobne razmirice između Flamanaca i Valonaca koje su kulminirale upravo nakon izbora 2010. godine. Kralj Albert II. u više je navrata davao mandate za sastavljanje vlade različitim strankama i političarima, no napretka nije bilo sve dok nisu dogovorene temeljite institucionalne reforme. No ni tada neke stranke nisu pristale na koaliciju, pa je mandatar Elio di Rupo već bio na rubu odustajanja. Kralj ga je ipak uspio nagovoriti da još malo ustraje u pregovorima, što je na kraju ipak rezultiralo dogovorom i formiranjem vlade.

Situacija u kojoj se našla Nizozemska nakon izbora 1977. godine uvelike nalikuje onoj u kojoj se trenutačno nalazi Hrvatska. U parlamentu od 150 mjesta laburisti su osvojili 53 mjesta, demokršćanska koalicija 49, a Narodna stranka za slobodu i demokraciju 28 mandata. Koaliciju su na kraju formirali demokršćani koji su u startu imali četiri mandata manje. Koaliciju su dogovorili s konzervativno-liberalnom Narodnom strankom za slobodu i demokraciju. Poslijeizborne trakavice u Iraku i BiH do kojih je došlo nakon izbora 2010. godine prvenstveno su rezultat činjenice da se nacionalne stranke nisu mogle dogovoriti o koaliranju i raspodjeli vlasti.

U Kambodži 2003. Stranka Sa m Rainsy i rojalisti nisu dolazili na glasovanje o povjerenju premijeru iz redova pobjedničke Narodne stranke. Na kraju su se rojalisti pridružili narodnjacima, a uvjet za to bilo je 40 posto ministarskih mjesta u vladi premijera Hun Sena. Kombiniranje nakon izbora još nije okončano u Portugalu gdje su konzervativci pobijedili i formirali manjinsku vladu. U međuvremenu ljevica se ujedinila i sada traži mandat za sastavljanje vlade.

>> Podolnjak: U MOST-u razmišljamo i o vladi nacionalnog jedinstva s neutralnim premijerom

Ključne riječi

Komentara 8

IM
Immanuell
07:44 11.11.2015.

Hiiiii! I nije se zemlja raspala??!! Nevjerojatno!! Nas u Hrvatskoj uvijek upozoravaju kako je zemlja gotova ako vlada nije iz vodeće dvije žabokrečine.....

Avatar El Indio
El Indio
08:22 11.11.2015.

ha, kod nas dok se HDZ, SDP i most dogovore moze potrajat i 589 godina, nitko se nece odrec vladajucih stolica

DU
Deleted user
08:14 11.11.2015.

zasto..i mi..ne bi isli na svjetski rekord..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije