Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branitelj Sarajeva

Beč: Komšić i Alkalaj posjetili Divjaka u zatvoru

beč
Snježana Herek/VLM
07.03.2011.
u 20:51

Srbija mora u roku 40 dana austrijskom pravosuđu dostaviti dokumentaciju

BEČ – Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj posjetili su u ponedjeljak navečer u estradicijskom pritvoru u Korneuburgu kraj Beča bivšeg bosanskog generala Jovana Divjaka koji je uhićen u četvrtak u bečkoj zračnoj luci Schwechat temeljem tjeralice koju je za njim raspisalo srbijansko pravosuđe, potvrdila je glasnogovornica Pokrajinskog suda u Korneuburgu Christa Zemanek.

Dvojica visokih dužnosnika BiH posjetili su Divjaka oko 17, 30 sati, a ta je posjeta najavljena tek u ponedjeljak prijepodne.

Komšić će u utorak primiti austrijski predsjednik Heinz Fischer, a Alkalaj neće moći razgovarati s sa svojim austrijskim kolegom Michaelom Spindeleggerom jer je bolestan, izvjestila je Austrijska novinska agencija APA.

Glasnogovornica Zemanek tvrdi da Sud radi „punom parom“ na slučaju Divjak i pokušava što je moguće brže prikupiti potrebnu dokumentaciju za ekstardicijski postupak.

Srbija mora u roku 40 dana austrijskom pravosuđu dostaviti dokumentaciju u kojoj mora obrazložiti zahtjev za izručenjem Divjaka i sumnjičenje da je navodno počinio ratne zločine nad pripadnicima JNA u Sarajevu 1992. godine.

- Nakon provjere dokumentacije, nadležna će sutkinja odlučiti da li će odgovoriti pozitivno na zahtjev Srbije za izručenjem uhićenog, rekla je Zemanek, naglasivši kako je „ishod procesa potpuno otvoren“. Dodala je da je sud zatražio dokumentaciju od pravosuđa BiH te Haaškog suda, kako bi se ustanovilo da li postoji osnova za izručenje.

Divjaku je sud u petak odredio 14 - dnevni pritvor. Nakon toga ponovno će odlučiti o daljnjim pravosudnim koracima.

Oko dvjesto ljudi prosvjedovalo je u ponedjeljak navečer u Beču ispred austrijskih Ministarstava unutarnjih i vanjskih poslova na bečkom Minorittenplatzu zbog uhićenja umirovljenog generala Jovanu Divjaka.Prosvjednici su nosili transparente na kojima su ispisali zahtjeve da se Divjak odmah pusti na slobodu, te prekine progon onih koji su BiH branili od agresije.

Organizator prosvjeda bilo je Društvo za ugrožene narode – International s udrugama građana BiH u Austriji.

Komentara 5

PG
praseca gripa
21:30 07.03.2011.

Kako je to lijepo cuti,a kojeg je zatvorenika,branitelja posjetio nas Predsjednik ili mu na neki nacin dao podrsku?

SB
sbb
21:44 07.03.2011.

Ne nas nego \"nas\"

OB
-obrisani-
22:49 07.03.2011.

bravo Komšo...... fali vam samo još jedan balija za bratstvo i jedinstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije