Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'vruća' atrakcija na cesti

Baš 'cool' auto: Stvorili kamionet od 5 tona leda, vozi 19 km/h

Ledeni kamionet
Foto: Canadian Tire
1/6
02.01.2014.
u 13:51

Kanadski proizvođač akumulatora i baterija Canadian Tire želio je ispitati izdržljivost svojih proizvoda u najhladnijim uvjetima, pa je angažirao umjetnike da izrade 'pick-up' kamionet, u prirodnoj veličini. Kamionet su zatim isprobali, vozeći ga oko kilometar i pol, parkirali ga. Rastopio se za 40 sati

Svaki vozač zna kako je neugodno zimi ući u hladan, gotovo ledeni auto, a kanadska tvrtka Canadian Tire, proizvođač akumulatora i baterija, dokazala je kako i ledeno vozilo može dobro voziti, ali samo ako je u potpunosti od leda, donosi Daily Mail.

Zajedno s kiparima iz cijelog Ontarija, u mjestu Zurich izradili su kamionet, pick-up od približno 4,98 tona čistoga leda, isklesali cijelu karoseriju u prirodnoj veličini, a ni detalje poput registarskih pločica i osvježavajućih "borića" nisu prepustili slučaju. Zatim su se, dobro zagrijani od ledenog posla, odvezli oko 1,5 kilometar, brzinom od 19 km/h, čvrsto želeći postići rekord za Guinnessovu knjigu, da se vidi koliko akumulator Canadian Tirea može podnijeti i izdržati na hladnoći. Bio bi to prvi ledeni auto.

"Proizvodnja" ledenog kamioneta nikako nije bila "mačji kašalj" za umjetnike. Čeličnu je konstrukciju trebalo dodatno ojačati, a ispušni lonac trebao je biti izveden tako da dim ne otopi unutrašnjost.

Nakon prve vožnje kamionet su parkirali i ostavili da se rastopi, što je trajalo 40 sati.

Komentara 1

BO
bojnik
08:26 04.01.2014.

U potpunosti od leda? I motor? I kotaci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije