Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanje nacije

Barack Obama: I danas svi sanjaju o životu u Americi!

Obamu su često prekidale ovacije
26.01.2011.
u 10:39

Analitičari su složni u procjenama da je Obama govorom pokušao otupiti političku oštricu sukoba između svojih demokrata i republikanaca

Američki predsjednik Barack Obama održao je u utorak navečer pred oba doma Kongresa svoj drugi govor o stanju nacije s kojim je obilježio i ulazak u drugi dio predsjedničkog mandata u Bijeloj kući. U sedamdesetak minuta njegova govora prenosile su sve vodeće američke televizijske postaje, predsjednik se koncentrirao na otvaranje novih radnih mjesta i povećanje američke globalne konkurentnosti, a čak trideset puta spomenuo je riječ „posao“.

O ulaganju u visokoškolsko obrazovanje govorio je više nego svi američki predsjednici u svojim govorima o stanju nacije, naglašavajući da je Amerika zemlja ideja i inovacija u kojoj je pokrenut internet, Google i Facebook te i dalje širom svijeta mnogi sanjaju o doseljavanju u „najveću demokraciju koju poznaje moderno društvo“. Unatoč svim primjedbama u Americi se može najkvalitetnije živjeti i biti poslovno produktivan, s ponosom je naglasio Obama. Najavio je smanjivanje proračunskog deficita, nacionalnog duga i državne potrošnje. Govor je pozitivnim ocijenilo 52 posto građana, a čak 77 posto ispitanika zaključilo je da je Obama ponudio novi optimizam sličan onome u predsjedničkoj predizbornoj kampanji kad je osvojio Ameriku i svijet obećanjima o novom licu svjetske sile.

– Moramo činiti ono što obitelji u ovoj zemlji čine, ono što rade poslovni ljudi u svojim tvrtkama. Moramo naučiti kako imati bolji učinak s manje novca, ne možemo održati ovu razinu potrošnje i posuđivanja – rezolutno je rekao Obama.

Analitičari su složni u procjenama da Obama pokušava otupiti političku oštricu između svojih demokrata i republikanaca, koji su na izborima u studenome prošle godine osvojili većinu u Zastupničkom domu Kongresa. U govoru je stalno naglašavao volju i snagu Amerikanaca da budu predvodnici svega novoga i najboljega u svijetu te poručio da se demokrati i republikanci moraju ujediniti kad je u pitanju nacionalni interes Amerike. Govorio je sa strašću, obradio je gotovo sve unutarnjopolitičke teme osim porasta gladnih i siromašnih u zemlji pa je u prvim komentarima govor o stanju nacije ocijenjen kao jedan od najboljih i najznačajnijih Obaminih govora za njegove političke karijere. Podsjetio je da američkoj vojsci složno pripadaju crni, bijeli, katolici, hindusi, Židovi, muslimani i drugi te da treba prihvatiti da u vojnim redovima ima i homoseksualaca, u čije se pravo koga će voljeti nitko ne smije miješati!

– U našoj zemlji svi vjerujemo u isti san, a to znači da je uz rad i trud moguće uspjeti. Zbog toga iza mene sjedi predstavnik radničke klase iz Scrantona, potpredsjednik Joe Biden i John Boehner, dječak koji je čistio pod očeva bara u Cincinnatiju, a danas je predsjednik Kongresa najznačajnije zemlje u svijetu.

Ključne riječi

Komentara 70

SR
Srec@
18:23 26.01.2011.

Nije Amerika u pitanju, vec podlost nase politike i politicara prema ostatku Svijeta. Lako je sa demokratima, republikanci su problem. Ratovi, otimacina, ubijanje, osvajanje teritorija bez ispaljenog metka kao Puerto Rico, American Samoa, Virgin Island i drugi. Trebate svi vi biti ovdje da vidite istinu u kojoj se Amerika sada nalazi.

OB
-obrisani-
15:31 26.01.2011.

Ameri j....u ojropijance, a oni nas. Da ne pricamo o crncima. Njih j....e svatko tko stigne.

UK
Ugo Kajvez
17:30 26.01.2011.

Zemlja idiota ................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije